Στην πλατεία Αριστοτέλους θα σταθμεύσει σήμερα το κινητό σχολείο (mobile school), ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κοινωνικές οργανώσεις «Πράξις» και «Άρσις», προκειμένου να εξοικειωθούν τα παιδιά του δρόμου με την παιδαγωγική διαδικασία.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το κινητό σχολείο δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 παιδιά την ημέρα εργάζονται (π.χ. καθαρίζοντας παρμπρίζ στα φανάρια) ή επαιτούν στο δρόμο, με την πλειονότητα αυτών να προέρχεται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία.
«Το κινητό σχολείο δεν αντικαθιστά το κανονικό, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό περιβάλλον», σημειώνει στη «Μ» η Μένη Χρηστίδου, υπεύθυνη του προγράμματος από τη ΜΚΟ «Πράξις». «Έχουμε ομάδα εθελοντών, που είναι ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ώστε να δούμε πιο ολιστικά το παιδί, όχι μόνο εκπαιδευτικά. Δραστηριοποιούμαστε σε μέρη όπου διαμένουν τα παιδιά, δηλαδή σε καταυλισμούς αλλά και στο δρόμο, κάνουμε έρευνες, μιλάμε με τα παιδιά, τους κάνουμε μάθημα. Επισκεπτόμαστε τα παιδιά, τα ακούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και να τους παρέχουμε ευκαιρίες, ώστε να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, τις δεξιότητές τους, τα ταλέντα τους και την αυτοπεποίθησή τους. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να πάρει καιρό. Χρειάζεται υπομονή και διακριτική επιμονή. Έτσι οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι ισότιμες σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και ειλικρίνειας», προσθέτει η κ. Χρηστίδου. Το κινητό σχολείο είναι ένα κιβώτιο που αναπτύσσεται σε 12 μέτρα μαυροπίνακα, έχει 300 εκπαιδευτικά πάνελ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά κ.ά. Το κιβώτιο έχει ρόδες και μεταφέρεται στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού. «Πηγαίνουμε σε τρεις καταυλισμούς. Έχουμε τουλάχιστον δεκαπέντε παιδιά που κάνουν μάθημα, δεν είναι ενταγμένα στο κοινωνικό περιβάλλον και δουλεύουν στα φανάρια ή επαιτούν», λέει η κ. Χρηστίδου.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ., το κινητό σχολείο θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους και «θα περιμένει τους μικρούς φίλους, για να τους προσφέρει γνώσεις και ψυχαγωγία μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση. Κλόουν και ξυλοπόδαροι θα δώσουν το ρυθμό, ενώ καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν με καμβά στα πρόσωπα των παιδιών που θα συμμετάσχουν», αναφέρουν οι ΜΚΟ «Πράξις» και «Άρσις». Κύριος σκοπός είναι η προβολή του αιτήματος για την κατοχύρωση της 12ης Απριλίου ως παγκόσμιας ημέρας των παιδιών στο δρόμο και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Η προσπάθεια άρχισε από τον οργανισμό «Mobile School», που δημιουργήθηκε το 1996 στο Βέλγιο.
«Σε μία εποχή όπου αρκετά παιδιά βρίσκονται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων είτε δουλεύοντας είτε επειδή κανείς δεν νοιάζεται για αυτά ή αναζητώντας μία φωλιά, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου», τονίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Πράξις» και «Άρσις». Οι ΜΚΟ συνιστούν να μη δίνουμε χρήματα στα παιδιά στο δρόμο αλλά ευκαιρίες στα δικαιώματά τους, στη φροντίδα, στην εκπαίδευση, στη στέγη, στην υγεία.
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ή επαιτούν στο δρόμο αναμένεται να αυξηθεί τις ημέρες του Πάσχα. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 100, η πλειονότητα των οποίων είναι βουλγαρικής καταγωγής. Σύμφωνα με έρευνα της «Άρσις» οι άλλες ομάδες μεταναστών που εργάζονται στο δρόμο είναι: παιδιά με ελληνική ιθαγένεια που θεωρούνται Ρομά, καθώς και από τη Ρουμανία, αν και ο αριθμός τους είναι μειωμένος σήμερα σε σύγκριση με το 2009, και την Αλβανία.