Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Νοσοκομεία: Πολυτέλεια το κόκκινο κρέας για τους ασθενείς!


Κόκκινο κρέας με το… κιάλι βλέπουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Λεφτά δεν υπάρχουν και οι οικονομίες που γίνονται είναι αιματηρές, με αποτέλεσμα από την καθημερινή διατροφή των ασθενών να λείπει το μοσχάρι και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις να σερβίρονται κοτόπουλο ή χοιρινό.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Την ίδια στιγμή, το ελαιόλαδο αντικαθίσταται από σπορέλαιο, ενώ οι εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να αγοράζουν από την τσέπη τους ακόμη και… πιρούνια, προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς να φάνε το φαγητό τους.

Σοβαρές, όμως, είναι και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες, σύριγγες, βαμβάκι, τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς και να τα φέρνουν μαζί τους όταν έρχονται στο νοσοκομείο.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν στη «Μ» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στη συνέχεια, απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα τον κόμβο της Ευαγγελίστριας κι έκαναν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας έξω από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Αριστοτέλους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
«Κάνουμε την κινητοποίησή μας μπροστά στα νεκροταφεία. Είναι συμβολική η κίνησή μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι διαλύονται τα πάντα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στο «Γ. Γεννηματάς» οι δαπάνες για τη σίτιση μειώθηκαν από τις 300.000 ευρώ που ήταν το 2012 στις 120.000 ευρώ το 2013, με αποτέλεσμα το κόκκινο κρέας να είναι πολυτέλεια και οι ασθενείς να αρκούνται σε κοτόπουλο και λίγο χοιρινό.

ΚΟΒΟΥΝ ΕΝΑ... ΜΠΟΥΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΟ
Απελπιστική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», όπου, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση, στα μαγειρεία αναγκάζονται να κόβουν ένα μπούτι από κοτόπουλο στα… δύο, για να το μοιράσουν σε δυο αρρώστους, ενώ χρησιμοποιούν σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο στο φαγητό. Επίσης, εδώ και δύο μήνες αναβάλλονται τα χειρουργεία στην οφθαλμολογική κλινική, εξαιτίας της έλλειψης φακών.
Στο «ΑΧΕΠΑ» άφαντοι έχουν γίνει οι δίσκοι σίτισης και τα πιάτα, ενώ οι εργαζόμενοι αγοράζουν με δικά τους λεφτά τα πιρούνια και τα κουτάλια. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μεγάλες είναι και οι ελλείψεις υλικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φέρνουν οι ίδιοι σύριγγες, γάζες και καθετήρες.
«Συχνά έχουμε ακυρώσεις χειρουργείων εξαιτίας της έλλειψης υλικών, ενώ για κάποιες ειδικότητες η αναμονή για ραντεβού είναι πολύμηνη. Το προσωπικό λιγοστεύει και γερνάει, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ η προσέλευση των πολιτών αυξάνεται. Επίσης, υπάρχουν και πολλοί άστεγοι που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντα και δέχονται βίαια ξεσπάσματα από τους συγγενείς των ασθενών», επισήμανε ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Μάρκου.
Παράλληλα, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται εδώ κι αρκετούς μήνες, αλλά για τους ίδιους τους πολίτες, καθώς το ΕΣΥ καταρρέει και πλέον τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Τραγική είναι και η εικόνα που περιέγραψε πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Πολυγύρου Βασίλης Βέκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «λάδι έχουμε να δούμε από τα Χριστούγεννα, κόκκινο κρέας εδώ και ενάμιση χρόνο! Δεν έχουμε ούτε πιάτα. Το τυρί το βάζουμε πάνω στο ψωμί. Σοβαρές είναι και ελλείψεις σε γάντια και σύριγγες. Επιπλέον, στέλνουμε τους ασθενείς να αγοράσουν μόνοι τα φάρμακά τους. Όσον αφορά στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα, οι γιατροί πρώτα ρωτούν τι αντιβίωση υπάρχει και μετά αποφασίζουν τι θα δώσουν στους ασθενείς. Οι κενές θέσεις σε προσωπικό, πλην των γιατρών, είναι 105. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τώρα. Φανταστείτε το καλοκαίρι που ο πληθυσμός ανεβαίνει στο ένα εκατομμύριο».
Σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει και το «Ιπποκράτειο», το οποίο το 2012 πήρε 70 εκατ. ευρώ για δαπάνες και το 2013 μόλις 41 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Λάζαρος Λαζούλας, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για τα αναλώσιμα, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης χειρουργείων.

Συνέχεια κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει την ερχόμενη Τετάρτη εξάωρη στάση εργασίας, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των υγειονομικών περιφερειών στην Αριστοτέλους.