Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Χρυσός: Πεδίο μάχης και το Κιλκίς;


Νέα εστία αναταραχών προκαλεί η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Κρουσσίων και Πάικου στο Κιλκίς, καθώς σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς του νομού τάσσονται κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας ότι το περιβαλλοντικό κόστος είναι αδιαπραγμάτευτο.


ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Εκπρόσωποί τους, που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκαθάρισαν επί της ουσίας ότι δεν θα επιτρέψουν ακόμη μία καταστροφική επένδυση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τη Χαλκιδική το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται πλέον στο Κιλκίς.
Παρότι η συζήτηση στο συμβούλιο ήταν ενημερωτική και το σώμα δεν κλήθηκε να λάβει απόφαση, τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των κατοίκων του Κιλκίς αλλά και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι αντιτάχθηκαν στην επένδυση χρυσού, υποστηρίζοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση η πολιτεία δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τους πολίτες, ενώ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δοθεί το πράσινο φως για το έργο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Διχογνωμία για τη μεταλλευτική δραστηριότητα καταγράφεται και μεταξύ των επιστημόνων, γεγονός που δυναμιτίζει το κλίμα. Όπως έγινε γνωστό στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, κάτοικοι και φορείς του Κιλκίς βρίσκονται ήδη στο πόδι, καθώς μετά το διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων σε Κρούσσια και Πάικο η ανάδοχος εταιρεία σκοπεύει να προβεί σε έρευνες και να εκπονήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται και η αντιπεριφέρεια Κιλκίς, με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γκουντενούδη και τους περιφερειακούς συμβούλους Κιλκίς, κυρίους Βεργίδη και Θωμαΐδη, να δηλώνουν ότι αντιτίθενται στη μεταλλευτική δραστηριότητα.
«Η αντιπεριφέρεια Κιλκίς έχει την ίδια απόφαση και στάση για το θέμα με τους κατοίκους. Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων, αλλά με προϋποθέσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Το ισοζύγιο κόστους-οφέλους πρέπει να γείρει σαφώς υπέρ του οφέλους της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Γκουντενούδης.

ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σαφείς αποστάσεις από τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κράτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η διαβούλευση για το θέμα βρίσκεται στην αρχή και πως όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν είναι αυστηρά προσωπικές και δεν δεσμεύουν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Με τη συζήτηση συμβάλλουμε στο μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για το θέμα. Η διοίκηση της ΠΚΜ παίρνει θέση, όταν πρέπει, και δεν σιωπά, ειδικά όταν έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια της», υπογράμμισε με έμφαση ο περιφερειάρχης.
Ενστάσεις για την επένδυση κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι φορείς του Κιλκίς, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου. Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης έκανε λόγο για καταστροφική επένδυση, εξηγώντας ότι το κοίτασμα της περιοχής περιέχει ουράνιο, ειδικά στην περιοχή της Βάθης, και μάλιστα σε περιεκτικότητα 70 φορές μεγαλύτερη από το χρυσό. Τόνισε ότι το ουράνιο είναι φτηνό μέταλλο, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο, καθώς έχει κυταρροτοξικότητα και στην περίπτωση που απελευθερωθεί στο υπέδαφος θα προκαλέσει μόλυνση. Είπε δε ότι από το Γαλλικό ποταμό υδροδοτούνται 50 κοινότητες και με τη συγκεκριμένη επένδυση τους στερείται το δικαίωμα στο νερό, καθώς και ότι η αγροτική βάση της περιοχής θα πληγεί σοβαρά.
Από την πλευρά της η κ. Αγαθοπούλου υπογράμμισε ότι για τη μεταλλευτική δραστηριότητα θυσιάζονται 91.000 στρέμματα βοσκοτόπια και δάσος και πως στην ίδια περιοχή υπάρχουν χωριά, οι κάτοικοι των οποίων δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τη διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης ανέφερε ότι δεν έγινε οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει τα κέρδη για τον επενδυτή αλλά και τις απώλειες της τοπικής κοινωνίας.
Υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας τάχθηκε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανανίας Τσιραπίδης, επισημαίνοντας πως έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος αλλά και χρυσός και άργυρος, αξίας κοιτάσματος 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στο Κιλκίς δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μεταλλουργική μονάδα, απλώς εκεί θα γίνονται η εξόρυξη και το σπάσιμο, ενώ το μεταλλουργικό κομμάτι θα γίνεται στη Χαλκιδική.