Έξαρση των αλλεργιών καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινά στο αλλεργιολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου προσέρχονται 50-60 άτομα, εκ των οποίων πάνω από το 50% υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα.
nikolettabouka@yahoo.gr
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αιτία της κατάστασης αυτής είναι τα αλλεργιογόνα, και ειδικότερα οι γύρεις ορισμένων φυτών που την εποχή αυτή ανθοφορούν. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα από το φυτικό βασίλειο που επηρεάζουν τους Θεσσαλονικείς είναι το γρασίδι, το «περδικάκι» (ένα θαμνοειδές φυτό, το οποίο φυτρώνει σε ακάλυπτους χώρους και γενικά σε τοίχους), δέντρα όπως τα κυπαρίσσια και οι λεύκες, και τα αγριόχορτα. Επιπλέον, οι Θεσσαλονικείς είναι ευαίσθητοι και στη γύρη της ελιάς λόγω της κοντινής Χαλκιδικής. Τα συμπτώματα από τη γύρη της ελιάς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου, με κορύφωση τον Ιούνιο.
«Η άνοιξη θεωρείται ‘φίλη’ των αλλεργιών. Οι αλλεργίες είναι σε έξαρση και η εμφάνισή τους ήδη έχει καταγραφεί από το τέλος Ιανουαρίου. Τότε άρχισαν τα πρώτα συμπτώματα -εξαιτίας του κλίματος και της ευαισθησίας που έχει η πόλη στα κυπαρίσσια που ευδοκιμούν στο Σέιχ Σου- τα οποία θα διαρκέσουν και εντός του Απριλίου. Όσο διάστημα είχαμε βροχές, οι αλλεργίες περιορίστηκαν, αλλά επανήλθαν πριν 15 ημέρες», εξηγεί στη «Μ» ο διευθυντής του αλλεργιολογικού ιατρείου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σιδηρόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το Ιπποκράτειο έχει αρχίσει συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και την αντίστοιχη σχολή της Αυστρίας, προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα της γύρης στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας κι έτσι να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη των αλλεργιών.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, οι αλλεργίες δεν εμφανίζονται εν αιθρία. Προηγούνται συνήθως κάποια συμπτώματα, που θυμίζουν το απλό κρυολόγημα. Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι φτέρνισμα, καταρροή από τη μύτη, δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα στο δέρμα και τα μάτια. Όσον αφορά το αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα είναι ο βήχας, η δύσπνοια και το ‘σφύριγμα’ στην αναπνοή.
«Κάποιες φορές τα συμπτώματα των αλλεργιών μοιάζουν μ’ αυτά των ιώσεων. Αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 7-10 μέρες, καλό είναι οι ασθενείς να επισκέπτονται εγκαίρως τον γιατρό, πριν γίνουν εντονότερα, και να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στα αλλεργιογόνα», επισημαίνει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Παράλληλα, τονίζει ότι αυτή την εποχή ο εντοπισμός των αλλεργιών γίνεται με αιματολογική εξέταση, με την οποία ανιχνεύονται τα αντισώματα στο αίμα. Όσον αφορά τη θεραπεία με φάρμακα, χρησιμοποιούνται τα ενέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα.
«Δυστυχώς, ένα ποσοστό περίπου 10% των αλλεργικών πολιτών αναγκάζεται να περιορίσει ή και να διακόψει τη θεραπεία του, διότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε καν το ποσοστό συμμετοχής που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ», δηλώνει ο κ. Σιδηρόπουλος.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες καλό είναι να υιοθετούν κάποια προληπτικά μέτρα την περίοδο της έξαρσης, τα οποία είναι τα εξής:
- Να προτιμούν για τη βόλτα τους παραλιακά μέρη και όχι χωράφια ή πάρκα με γρασίδι.
- Όταν οδηγούν, να έχουν κλειστά τα παράθυρα του ΙΧ τους.
- Όταν ανεβαίνουν στη μηχανή, να φορούν κράνος.
- Να αερίζουν το σπίτι τους το βραδάκι.
- Να αποφεύγουν να κουρεύουν το γρασίδι.
Σε περίπτωση πάντως που οι αλλεργίες χτυπήσουν την πόρτα μας, τότε οι ειδικοί ακολουθούν δύο ειδών θεραπείες: αν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, τότε χορηγούν φάρμακα σε μικρότερες δόσεις, συχνά και χωρίς κορτιζόνη, ενώ αν τα συμπτώματα είναι έντονα, τότε είτε αυξάνουν τις δόσεις των φαρμάκων είτε αλλάζουν τελείως τη φαρμακευτική αγωγή.