«Γιορτή σποράς και δημιουργίας» διοργανώνει η ομάδα περιαστικών καλλιεργητών του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου με κεντρικό αίτημα της εκδήλωσης τη μετατροπή των πρώην στρατοπέδων σε πάρκα πράσινα και ελεύθερα για όλους τους πολίτες.
Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και περιλαμβάνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι η διάθεση αρωματικών και καλοκαιρινών φυτών, η ανταλλαγή σπόρων και διαδραστικό παιχνίδι, εικαστική αφήγηση με συνοδεία μουσικής, ξενάγηση στη χλωρίδα και την πανίδα του πάρκου Καρατάσιου με τη συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και ομάδων σχολείων. Επίσης εργαστήριο παρασκευής σπιτικών απορρυπαντικών, παρουσίαση της ομάδας «Ποδηλατώ με ασφάλεια» στο χώρο του «Σπορείου», ποδηλατοβόλτες και διάφορα παιχνίδια από την καλλιτεχνική ομάδα «Παιδιά εν Δράσει», συλλογικό φαγοπότι και συζήτηση με θέμα «Τα πρώην στρατόπεδα ελεύθεροι και δημιουργικοί χώροι για τους πολίτες».
«Η γιορτή γίνεται, για να δημιουργήσουμε μέσα στα πρώην στρατόπεδα χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, όπου θα προάγονται η αυτάρκεια, ο έλεγχος της τροφής μας, η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, η καλλιέργεια της γης, η καλλιέργεια των ανθρωπίνων σχέσεων με σεβασμό στο φυσικό πλούτο», αναφέρει εκπρόσωπος της ομάδας καλλιεργητών.
Η ΟΜΑΔΑ
Η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης, που έχουν ως στόχο τη συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχικών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου η ομάδα άρχισε να καλλιεργεί σε ένα μικρό τμήμα από την έκταση των 689 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου. «Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, καλύπτει μέρος από τις ανάγκες των μελών της ομάδας, στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γίνεται με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τα οφέλη που έχει η ενασχόληση και η επαφή με τη γη. Τα τρόφιμα που παράγονται είναι καθαρά, ασφαλή και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σεβασμός στη χλωρίδα και την πανίδα που αναπτύχθηκε εκεί τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας.