Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δωρεάν φροντιστήρια για τα παιδιά της κρίσης


Σε εκπαιδευτικά καταφύγια για μαθητές γυμνασίου και λυκείου που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία έχουν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες 20 και πλέον ναοί στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Στις αίθουσες των εκκλησιών, που λειτουργούν ως σύγχρονα «κρυφά σχολειά», αλλά και σε τάξεις δημοσίων σχολείων φοιτούν τα απογεύματα περισσότεροι από 1.000 μαθητές, παρακολουθώντας δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, καθώς λόγω κρίσης οι οικογένειές τους αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα για δίδακτρα σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Η πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε από τις αρχές της χρονιάς η μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, ενέπνευσε και δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με τη σειρά τους συγκρότησαν κοινωνικά φροντιστήρια σε δημόσια σχολεία, στα οποία ήδη συμμετέχουν δεκάδες παιδιά που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία. Συνολικά αυτή τη στιγμή οι μαθητές που καταφεύγουν αναγκαστικά στα κοινωνικά φροντιστήρια των κατά τόπους ενοριών και των οικείων δήμων ξεπερνούν τους 1.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί λίγο πριν από το Πάσχα, καθώς ακολουθούν οι εξετάσεις. Τα μαθήματα, όπως αρχαία ελληνικά, γλώσσα, έκθεση, αγγλικά, μαθηματικά, φυσική και χημεία διδάσκουν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, που συμμετέχουν εθελοντικά, με στόχο να στηρίξουν παιδιά άπορων οικογενειών, αλλά και οικογενειών που με την οικονομική κρίση γονάτισαν και πλέον δεν έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν ιδιωτικά φροντιστήρια, πολύ δε περισσότερο ιδιαίτερα. Μάλιστα, στα ιδιότυπα αυτά φροντιστήρια δεν γίνονται κοινωνικές διακρίσεις, καθώς τα παιδιά δεν γίνονται αποδεκτά στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων.
«Αντίθετα, οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους του μαθητές που χρειάζονται βοήθεια, και για τα παιδιά κάθε οικογένειας που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες, πόσο μάλλον να πληρώσει φροντιστήρια ή ιδιαίτερα» τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο πατέρας Ιωάννης, υπεύθυνος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στην Ξηροκρήνη, όπου την ενισχυτική διδασκαλία παρακολουθούν πάνω από 50 μαθητές. Ο ίδιος είπε ακόμα πως γίνεται μια προσπάθεια ώστε εκκλησία και δήμοι να στηρίξουν με κάθε δυνατό εκπαιδευτικό τρόπο παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα να δώσουν ανάσα στις οικογένειές τους, είτε είναι άπορες είτε εργάζεται μόνο ένας γονιός.

ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Ήδη αίθουσες τριών εκ των μεγαλυτέρων ναών των δυτικών συνοικιών, στον Εύοσμο και την Ξηροκρήνη, έχουν μετατραπεί από τον την αρχή του έτους σε... τάξεις για την ενισχυτική διδασκαλία μαθητών, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου τάξεις με θρανία και πίνακες διαμορφώθηκαν σε συνολικά 20 μικρούς και μεγάλους ναούς, όπως οι Άγιοι Πάντες. Σύμφωνα με τους ιερείς που είναι υπεύθυνοι για τη συγκρότηση των κοινωνικών φροντιστηρίων, αρχικά ανταποκρίθηκαν περί τα 100 παιδιά, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 600 και πλέον μαθητές.
«Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση των κοινωνικών φροντιστηρίων είχε εξαρχής ανταπόκριση από τους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαμηλά εισοδήματα, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο αριθμό» ανέφερε ο πατέρας Ιωάννης και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται από τη νέα σχολική σεζόν ο αριθμός των παιδιών να διπλασιαστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα μαθήματα που γίνονται στους ναούς, με τη συμμετοχή εθελοντών καθηγητών, αντίστοιχα μαθήματα γίνονται και κατ’ οίκον σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή χρήζουν ψυχολογικής και μαθησιακής στήριξης λόγω ειδικών συνθηκών στην οικογένεια και άλλων προβλημάτων. «Η μητρόπολη καθίσταται αρωγός όλων των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων ελήφθη για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και εισοδηματικών κριτηρίων», τόνισε ο πατήρ Ιωάννης.

ΔΗΜΟΙ Στο πλευρό μαθητών  και γονιών
Στο πλευρό των οικογενειών που δοκιμάζονται από την κρίση τάχθηκε και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι δήμοι Κορδελιού - Ευόσμου και Νεάπολης - Συκεών σύστησαν με τη σειρά τους κοινωνικά φροντιστήρια, στα οποία συμμετέχουν περίπου 500 μαθητές. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Κορδελιού Ευόσμου Αβρόρα Σαββίδου, ο δήμος αποφάσισε να διευρύνει το θεσμό του κοινωνικού φροντιστηρίου για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θέτοντας σε λειτουργία από τα τέλη Μαρτίου νέα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Το κοινωνικό φροντιστήριο για τους μαθητές του γυμνασίου λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 5ου γυμνασίου Ευόσμου και περιλαμβάνει επτά τμήματα με 240 μαθητές. Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2310 759019 και 2313 302103. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους λειτουργεί στο διαπολιτισμικό λύκειο Ευόσμου (οδός Πηνειού 3) κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές λυκείου, με 23 τμήματα και 113 μαθητές.
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από τον περασμένο Ιανουάριο τα εργαστήρια εθελοντικής ενισχυτικής διδασκαλίας του δήμου Νεάπολης - Συκεών όπου παρέχονται δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Στα εργαστήρια συμμετέχουν περισσότερα από 100 παιδιά, ενώ διδακτικές υπηρεσίες προσφέρουν εθελοντικά 25 εκπαιδευτικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθηγητές, καθώς και απόφοιτοι πανεπιστημίου. Τα εργαστήρια λειτουργούν απογευματινές ώρες και στεγάζονται στις Συκιές στο 3ο γυμνάσιο, στη Νεάπολη στο 2ο γυμνάσιο και στα Πεύκα στο γυμνάσιο της περιοχής. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία ελληνικά και γλώσσα για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου και την Α’ λυκείου.