Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η μόλυνση εξοντώνει τους Κινέζους


Τα νερά και ο αέρας της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη είναι μολυσμένα, οδηγώντας στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην βρετανική επιθεώρηση "The Lancet", η μόλυνση στην Κίνα υπολογίζεται ότι στοιχίζει 25 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής στον πληθυσμό της χώρας. Το 2010, στoν μολυσμένο αέρα αποδόθηκαν 1,2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, ποσοστό περίπου 40% επί του συνόλου πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας που μελέτησε τις βασικές αιτίες θνησιμότητας.

Ο παράγοντας που χαρακτηρίζεται ως «μόλυνση των σωματιδίων ύλης» αναδεικνύεται τέταρτη σε επικινδυνότητα αιτία θανάτου μετά την κακή διατροφή, την υπέρταση και το κάπνισμα στην Κίνα ενώ βρίσκεται στην έβδομη θέση σε όλο τον κόσμο καθώς εκτιμάται ότι ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους το 2010.
Η έρευνα εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε συνεργασία με δεκάδες πανεπιστήμια και ιδρύματα καθώς επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το πέπλο νέφους που σκέπασε στις αρχές του έτους την πόλη του Πεκίνου, προσελκύοντας την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, δεν αποτελεί το μόνο ορατό σημάδι της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και των περιβαλλοντικών κινδύνων που αυτή συνεπάγεται. Αμέτρητες λίμνες και ποτάμια μολύνονται κάθε δευτερόλεπτο από εργοστάσια, αλλά και κοινότητες κατοίκων. Μέσα στο Μάρτιο περισσότερα από 2 χιλιάδες νεκροί χοίροι βρέθηκαν να επιπλέουν σε ποτάμι της Σαγκάης, το οποίο αποτελούσε βασική πηγή υδάτινων πόρων για την πόλη των 23 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα μολυσμένα ύδατα είναι άμεσα συνυφασμένα με το ολοένα διογκούμενο φαινόμενο των «χωριών καρκίνου», όπου τα ποσοστά καρκίνου εμφανίζονται πολύ υψηλά. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κρατική καθημερινή εφημερίδα της Κίνας δημοσιοποίησε το σχέδιο της κυβέρνησης να δαπανήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 16 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη μόλυνση της του Πεκίνου.
Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη μόλυνση των υδάτων της Κίνας
protothema.gr