Τρίτη 23 Απριλίου 2013

7χρονος έγινε πιλότος για μία ημέρα στην πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Το όνειρό του ήταν να γίνει ένας αληθινός πιλότος. Τι κι αν είναι μόλις 7 ετών; Όταν αγαπάς και πιστεύεις πολύ σε κάτι, τελικά δεν είναι ακατόρθωτο να το πραγματοποιήσεις. 

Έτσι κι ο μικρός Χρήστος φόρεσε τη στολή πιλότου και μαζί με το πλήρωμα της Aegean Airlines επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο που θα εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη.


 Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr


Αφού πραγματοποίησε μαζί με τον κυβερνήτη τον τεχνικό έλεγχο των οργάνων, συνομίλησε με τους «συγκυβερνήτες του» στο πιλοτήριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης χρειάστηκε να συνομιλήσει πολλές φορές με τον πύργο ελέγχου και τόσο στην απογείωση όσο και στην προσγείωση ο Χρήστος ως κυβερνήτης του αεροσκάφους έκανε όλες τις απαραίτητες ανακοινώσεις, για να δέσουν οι επιβάτες τις ζώνες τους. Μετά την προσγείωση στάθηκε δίπλα στην πόρτα και χαιρέτησε όλους τους επιβάτες προσωπικά. Το όνειρό του να πετάξει στους αιθέρες είχε γίνει πραγματικότητα και το χαμόγελο στόλιζε το παιδικό προσωπάκι του.
Η πιο βαθιά επιθυμία του 7χρονου Χρήστου πραγματώθηκε πριν από λίγο καιρό χάρη στο μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό «Make A Wish» (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος), ο οποίος εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών, ηλικίας από 3 έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες, απειλητικές για τη ζωή τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, ελπίδα και δύναμη και τους χαρίζει και πάλι πίστη ότι τα όνειρα μπορούν να συμβούν, ακόμη και να γίνουν καλά.
«Μερικές ημέρες πριν να αλλάξει ο χρόνος, ο μικρός Χρήστος επισκέφθηκε τα γραφεία της Aegean Airlines στο Μαρκόπουλο. Εκεί φόρεσε τη στολή του πιλότου και ξεναγήθηκε από το προσωπικό στον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Αφού παρακολούθησε τη σύσκεψη πριν από την πτήση, αναχώρησε μαζί με το πλήρωμα για το αεροδρόμιο ‘Ελ. Βενιζέλος’, όπου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο που θα εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον του να μάθει τη χρήση όλων των οργάνων και τις λειτουργίες τους ήταν πολύ μεγάλο. Η υπερηφάνεια και η χαρά εκείνης της ημέρας θα του μείνουν αξέχαστες για όλη του τη ζωή», εξηγεί στη «Μ» η υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης του «Make A Wish» (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) Κάλλη Χαλκιά.



ΠΤΗΣΗ ΜΕ F16
Στην ηλικία των 8 ετών το όνειρο του Σπύρου ήταν να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Το αίτημά του έφτασε στο «Make A Wish», το οποίο φρόντισε να το υλοποιήσει. Πριν από μερικές ημέρες μία ομάδα εθελοντών του οργανισμού επισκέφθηκε το μικρό Σπύρο στο σπίτι του και του ανέθεσε να φέρει εις πέρας μία «αποστολή». Ο μικρός φόρεσε τη δική του στολή πιλότου και ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό την 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου.
Σμηνίτες υποδέχτηκαν τον Σπύρο στην είσοδο και ο μικρός ήταν έκπληκτος και συνάμα ενθουσιασμένος αναμένοντας τη συνέχεια. Η περιέργεια του Σπύρου μεγάλωνε, καθώς έβλεπε F16 να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε τόσο κοντινή απόσταση. Αφού έγινε η αρχική γνωριμία με το διοικητή της μονάδας, ο Σπύρος αναχώρησε μαζί του για το διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης, όπου πραγματοποίησαν μαζί τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλείας του οχήματός τους, πριν να εισέλθουν στο διάδρομο. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις τρεις Μοίρες (330Μ-341Μ-347Μ) της Πτέρυγας και ανέβηκε σε F16.
Ο 8χρονος γνώρισε και συνομίλησε με τους μηχανικούς των αεροσκαφών και με πολλούς πιλότους, ενώ επισκέφθηκε τις αίθουσες όπου γίνεται η ενημέρωση πριν και μετά τις πτήσεις. Σαν πραγματικός πιλότος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του αρμόδιου διοικητή, εκπαιδεύτηκε στον ειδικό προσομοιωτή της μονάδας σε πραγματικές συνθήκες πτήσης και απογείωσε και προσγείωσε το F16 με πιστή αφοσίωση και σοβαρότητα. Ο μικρός έλαβε τα αντίστοιχα σήματα της κάθε Μοίρας, πολλά δωράκια και βγήκε αναμνηστικές φωτογραφίες με όλους.



29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΧΗΣ
Με κεντρικό σύνθημα «Μοιράσου τη δική σου ευχή» γιορτάζεται φέτος η παγκόσμια ημέρα ευχής (29 Απριλίου) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όλα τα παραρτήματα του Οργανισμού παγκοσμίως ενώνουν τις δυνάμεις τους και γιορτάζουν την εκπλήρωση της πρώτης ευχής, του Chris, το 1980, η οποία ενέπνευσε τη δημιουργία του «Make A Wish» ως Οργανισμού.
«Μεγαλώνοντας όλοι είχαμε ευχές. Ευχόμασταν να γίνουμε υπερήρωες, να επισκεφθούμε έναν εξωτικό προορισμό, να συναντήσουμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό, να αποκτήσουμε ένα κουταβάκι. Για τα παιδιά που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες η εκπλήρωση αυτών των ευχών σημαίνει πολλά περισσότερα. Αποτελεί μία στιγμή που είναι ικανή να αλλάξει για πάντα τη ζωή τους», επισημαίνει η κ. Χαλκιά.
Παράλληλα αναφέρει ότι ο οργανισμός «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας» ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1996 και μέχρι σήμερα έχει εκπληρώσει περισσότερες από 1.050 ευχές πανελλαδικά. Επιπλέον ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ευχής θα υλοποιηθούν δύο ευχές, του 8χρονου Χάρη, που θέλει να αποκτήσει ένα σπιτάκι κήπου, και της 15χρονης Νάνσυ, που θέλει να αποκτήσει πολλά βιβλία.
«Η Ελλάδα αυτήν την περίοδο περνά δύσκολες στιγμές και το ‘Make A Wish’ (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας) όχι μόνο θέλει να στείλει μήνυμα χαράς, ελπίδας και δύναμης σε όλους τους Έλληνες, αλλά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευχής να αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η χώρα μας μπορεί ακόμη να εύχεται, να ελπίζει και να τα καταφέρνει», τονίζει η κ. Χαλκιά και προσθέτει: «Είναι μία ευκαιρία να θυμίσουμε σε όλους πως μία ευχή βοηθά τα παιδιά εκείνα που θυσιάζουν την παιδικότητά τους μέσα στα νοσοκομεία να ζήσουν όχι απλά όμορφες αλλά μοναδικές στιγμές ευτυχίας. Να κερδίσουν και πάλι το αναφαίρετο δικαίωμά τους να νιώσουν παιδιά και να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη ζωή και να κερδίσουν».



ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την Κυριακή, από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη θα ντυθεί στα χρώματα του «Μake A Wish» (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας), μεταδίδοντας το μήνυμα της χαράς, της ελπίδας και της δύναμης για όλα τα παιδιά που μας χρειάζονται. Παρόντες θα είναι η πρόεδρος του οργανισμού Αλέκα Σεραφειμίδου, παιδιά των οποίων οι ευχές έχουν πραγματοποιηθεί με τις οικογένειές τους, εθελοντές και επίσημοι. Η εκδήλωση στην πλατεία Λευκού Πύργου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της εταιρείας 4records.gr.
Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, διοργανώνεται μία μεγάλη γιορτή με την πρέσβειρα του οργανισμού Βίκυ Καγιά. Επίσης θα βραβευτούν τα σχολεία που συμμετείχαν και κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Αστέρι της ευχής», ενώ ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου θα διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους. Τέλος σε έναν τοίχο ευχών θα μπορεί ο καθένας να γράφει τη δική του ευχή. Η εκδήλωση στο Σύνταγμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Easy 97.2.
Στις 29 Απριλίου η Olympic Air, που συμμετέχει και υποστηρίζει την εκστρατεία του «Μake A Wish» (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας) για την παγκόσμια ημέρα ευχής, θα μεταδίδει το μήνυμα του τόσο σημαντικού έργου του οργανισμού σε όλες τις πτήσεις της συγκεκριμένης ημέρας.