Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Παράθυρο» αποκατάστασης των συντάξεων προς τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτικών


Νομοθετική ρύθμιση, έως την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συντάξεις προς τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έπεσαν στο καθήκον, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συντάξεις είχαν υποστεί περικοπές με νόμο του 2012.
Ειδικότερα, ο κ. Σταικούρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Γιάννη Μιχελάκη, επισήμανε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα το εξετάζουμε σοβαρά, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που συζητούμε από σήμερα και έως την Πέμπτη. Εξετάζουμε όλες τις συνέπειες και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των ρυθμίσεων».
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών».
Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «δεν εξαρτάται μόνο από το δικό μας υπουργείο, αλλά και από το Εργασίας».
Πέραν αυτών, ο υπουργός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο:
-          εναρμονίζονται οι συντάξεις των απόστρατων που αυτοαπασχολούνται με αυτές του υπόλοιπου Δημοσίου. Συγκεκριμένα, είπε: «Στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούνται, περικόπτεται το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (1.980 ευρώ), αντί της περικοπής του 70% του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια (990 ευρώ).
-         Μειώνεται το όριο ηλικίας που αφορά στην αναστολή καταβολής σύνταξης των αυτοαπασχολουμένων στρατιωτικών συνταξιούχων κατά έξι έτη και ανέρχεται στο 47ο έτος, αντί του 53ου. Δηλαδή, θα μπορεί μετά τη συμπλήρωση των 47 ετών ο απόστρατος που αυτοαπασχολείται να λαμβάνει σύνταξη 60 ημερομισθίων. Θα υπάρχει πρόβλεψη για χαμηλότερο όριο από τα 47 έτη για όσους αποστρατεύτηκαν χωρίς υπαιτιότητά τους
-         Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε όσοι εξήλθαν της υπηρεσίας από 1.7.2011 και δεν είχαν λάβει μισθολογική προαγωγή που δικαιούντο βάσει του Ν. 2838/2000, να την λαμβάνουν αναδρομικά. Η διάταξη αφορά όλους τους αμειβόμενους των ειδικών μισθολογίων και άρα και τους στρατιωτικούς.
-         Εξαιρούνται από τις πρόσφατες μειώσεις οι ανάπηροι πολέμου αξιωματικοί πολεμικής διαθεσιμότητας.
protothema.gr