Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σειρήνες… προειδοποιούν για μεγάλο σεισμό


Είναι ένα συνηθισμένο ανοιξιάτικο μεσημέρι Τετάρτης και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ταράξει τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τέσσερα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι η γη αρχίζει να σείεται, οι σειρήνες ηχούν και ο κόσμος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος. Οι πρώτες πληροφορίες, αν και συγκεχυμένες, αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό μεγαλύτερο των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Έξω από τρία σχολεία και μια πολυκατοικία στο κέντρο της Καλαμαριάς επικρατεί πανικός. Γονείς τρέχουν αλαφιασμένοι, φωνάζουν αλλά δεν ακούγονται, αφού τον ήχο καλύπτουν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων. Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και η είδηση ότι στο σχολείο όπου προκλήθηκαν ζημιές εγκλωβίστηκαν μαθητές σκορπά τον πανικό.
Οι σκηνές θα μπορούσαν να είναι αληθινές, ευτυχώς όμως θα εκτυλιχθούν αύριο… κινηματογραφικά το μεσημέρι για τις ανάγκες της πρώτης άσκησης ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού επί πραγματικών γεγονότων και όχι επί χάρτου, αλλά και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο παρουσιάστηκε από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξη Τύπου, ο ισχυρός σεισμός που θα εκδηλωθεί αύριο θα πλήξει δυο σχολικά συγκροτήματα (δημοτικό, γυμνάσιο - λύκειο), μια πολυκατοικία σε κεντρικό οικοδομικό τετράγωνο, μια δημόσια υπηρεσία και τη συμβολή κεντρικών δρόμων στην Καλαμαριά όπου θεωρητικά προκλήθηκε ατύχημα λόγω μποτιλιαρίσματος. Η άσκηση που θα γίνει σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, θα υλοποιηθεί ως πραγματικό γεγονός και όχι ως ακόμα μια άσκηση επί χάρτου, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που απαιτείται να επέμβουν σε περίπτωση σεισμού, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ και ομάδες διάσωσης, ενώ θα μετρηθεί και ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
Επί της ουσίας, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, είναι ένα πρώτο δημόσιο τεστ που θα δείξει τον βαθμό ετοιμότητας των φορέων, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό. Σύμφωνα με το σενάριο, η αστυνομία μετά το σεισμό θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι δρόμοι στην Καλαμαριά -επιλέχθηκε επειδή είναι ο πιο έτοιμος δήμος στη Θεσσαλονίκη- να μείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να σπεύσουν τα πυροσβεστικά οχήματα για τον απεγκλωβισμό πολιτών και μαθητών εν προκειμένω. Επίσης, στόχος είναι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί, προκειμένου τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να μπορούν να μεταφέρουν άμεσα τους τραυματίες στα νοσοκομεία της πόλης.
Στο πλαίσιο της άσκησης θα… εγκλωβιστούν ενήλικες και παιδιά στο κτίριο της πολυκατοικίας και τα σχολεία, τα οποία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να εκκενώσουν γρήγορα, ενώ οι υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει τάχιστα να απομακρυνθούν, όπως και οι κάτοικοι του οικοδομικού τετραγώνου, οι οποίοι θα πρέπει να σπεύσουν στον κοντινότερο ελεύθερο ανοικτό χώρο. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν πάρκα του δήμου Καλαμαριάς, στα οποία σε πραγματικές συνθήκες σεισμού θα στηθούν και σκηνές.
Για τις ανάγκες της άσκησης θα στηθεί και συντονιστικό κέντρο, που θα λειτουργήσει σε αίθουσα του κτιρίου του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Μετά την άσκηση στον δήμο Καλαμαριάς, όπου η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τυχόν λάθη και παραλείψεις στην οργάνωση και το συντονισμό των φορέων, ανάλογη θα γίνει μετά το καλοκαίρι και σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Τουλίκα, στην επόμενη φάση θα ενταχθούν και τα νοσοκομεία της πόλης καθώς όλα τα σενάρια των ασκήσεων ετοιμότητας περιλαμβάνουν τραυματίες, ενώ θα τοποθετηθούν σκηνές για τους σεισμόπληκτους αλλά και μαγειρεία, τα οποία θα τροφοδοτούν τους αστέγους.