Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κοινό μέτωπο δράσης ενάντια στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων


Ανασφάλιστοι γονείς νεογέννητου στη Θεσσαλονίκη αναζητούν εναγωνίως τρόπο, προκειμένου να μπορέσει το παιδί τους να υποβληθεί σε εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Το ζευγάρι συναντά εμπόδια, καθώς είναι αναγκασμένο να βρει χρήματα και να πληρώσει από την τσέπη του το κόστος της αναγκαίας αλλά και ακριβής αυτής επέμβασης, είτε αυτή γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο είτε σε ιδιωτική κλινική.
Μάλιστα, είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει το νεογέννητο να χειρουργηθεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.
Την ίδια στιγμή, ένα παιδάκι που πάσχει από καρδιοπάθεια αδυνατεί να υποβληθεί σε μαγνητική καρδιάς, η οποία κοστίζει 300 ευρώ, διότι η μητέρα του είναι ανασφάλιστη και δεν έχει τα χρήματα, για να πληρώσει την εξέταση.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης φορέων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Στόχος της σύσκεψης ήταν η δημιουργία ενός κοινού μετώπου δράσης ενάντια στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και το δράμα των ανασφάλιστων ασθενών. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες, στους οποίους ήταν η ΕΔΟΘ, το ΕΚΘ, εκπρόσωποι της ΠΕΔ και των δήμων Νεάπολης-Συκέων, Κορδελιού-Ευόσμου, Θέρμης και Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πρότειναν την κατάρτιση ενός ομόφωνου ψηφίσματος με συγκεκριμένες προτάσεις και την ανάληψη δράσεων, που θα ταρακουνήσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, το θέμα της υγείας θα συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως στο επόμενο δ.σ. της ΠΕΔ.
«Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας αφορά όχι μόνο τους υγειονομικούς, αλλά κυρίως τους πολίτες. Πιστεύω ότι η κινητοποίηση των τοπικών φορέων μπορεί να είναι αποτελεσματική, κρίνοντας από την εξέλιξη που είχαμε στο νοσοκομείο ‘Παναγία’», είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από τη μια τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποχρηματοδοτούνται κατά 50% σε σύγκριση μ’ αυτά των Αθηνών και την ίδια στιγμή η πολιτεία δαπανά χρήματα σε μηχανήματα που δεν χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, δόθηκαν 100.000 ευρώ για την αγορά 10 υπερηχογράφων τσέπης σε κέντρα υγείας του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για χρήση, ενώ στα κουτιά μένουν δέκα μαστογράφοι, εξαιτίας της έλλειψης χειριστών.
Την ίδια στιγμή, το «Ιπποκράτειο» και το «Γ. Γεννηματάς» δεν έχουν καν νέο υπερηχογράφο. Μάλιστα, όταν το μηχάνημα του «Γ. Γεννηματάς» είχε χαλάσει για 20 μέρες, το κόστος επισκευής του καλύφθηκε από τη ρωσική πρεσβεία ως ένδειξη ευχαριστίας για την περίθαλψη ρώσων ασθενών. Επίσης, η έλλειψη ενδοφακών στον «Άγιο Δημήτριο» καλύφθηκε προσωρινά από δωρεά ύψους 3.000 ευρώ από την Ιερά Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι καθημερινά δέχεται τηλεφωνήματα από συναδέλφους του που δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τάχθηκε υπέρ της κοινής δράσης των φορέων και είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ανασφάλιστοι και μετανάστες χωρίς ένσημα, χωρίς δικαίωμα περίθαλψης, ούτε καν σε αξιοπρεπές θάνατο. Υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες χημειοθεραπείες».
Στα αλλεπάλληλα αιτήματα πολιτών που ξαφνικά έμειναν χωρίς δουλειά κι ασφάλιση και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Προαγωγής και Προστασίας Δημόσιας Υγείας του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Νόπη Σωτηριάδου. Όπως είπε, το τμήμα δέχτηκε τρία αιτήματα καρκινοπαθών ασθενών για εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά η προσπάθεια κάλυψής τους από την Πρόνοια δεν έγινε δεκτή. Επιπλέον, στο κέντρο υγείας αστικού τύπου Ευόσμου υπάρχει μαστογράφος αλλά δεν λειτουργεί.