Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ Επαναπατρίζονται 118 αρχαία νομίσματα



Στην Ελλάδα επιστρέφουν 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα που κατασχέθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.


Του Κώστα Καντούρη








Την απόφαση επαναπατρισμού εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο ελβετός εισαγγελέας ύστερα από δήλωση συναίνεσης 51χρονου Βέλγου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα αρχαία. Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες και για τον επαναπατρισμό σπάνιου αρχαίου οκτάδραχμου, το οποίο επίσης κατασχέθηκε στην Ελβετία, αφού μάλιστα είχε πουληθεί σε δημοπρασία.
Ο θησαυρός των νομισμάτων του 5ου και του 4ου π.Χ. αιώνα εντοπίστηκε από τις ελβετικές αρχές στα χέρια βέλγου κτηνιάτρου, ο οποίος στο παρελθόν συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία στη Χαλκιδική. Παρότι ο 51χρονος καταδικάστηκε για την εισαγωγή των νομισμάτων, στη συνέχεια τα ελβετικά δικαστήρια αποφάσισαν την απόδοσή τους στον ίδιο, δεχόμενα ότι τα αγόρασε από τη Μ. Βρετανία. Η απόφαση ωστόσο «μπλόκαρε» ύστερα από ενέργειες της ελληνικής πλευράς μέσω του συνηγόρου του ελληνικού δημοσίου Ηλία Μπίσια και τον περασμένο Οκτώβριο κατασχέθηκαν από την ελβετική δικαιοσύνη ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και αποφασίστηκε να αποδοθούν στις ελληνικές αρχές, αφού προηγουμένως εκδοθεί καταδικαστική απόφαση.
«Το ζήτημα λύθηκε εξωδικαστικά», επιβεβαίωσαν χθες δικαστικές πηγές από την Ελλάδα, καθώς το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε με τον 51χρονο και ο τελευταίος συναίνεσε για την απόδοση, προκειμένου να παρακαμφθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της ποινικής διαδικασίας μέχρι τον επαναπατρισμό, όπως επιβάλλει το ελβετικό δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει πως η ανάκριση για την υπόθεση δεν θα συνεχιστεί και πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο ανακριτής έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα της Ζυρίχης ύστερα από σχετικό έγγραφο που έστειλαν οι ελβετικές αρχές.



ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η επιστροφή των νομισμάτων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας, προγραμματίζεται άμεσα, καθώς οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπει το ελβετικό δίκαιο ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Τα 118 νομίσματα είχαν εντοπιστεί μέσα σε θήκη cd, που ήταν στις αποσκευές του 51χρονου, ο οποίος είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Ζυρίχη. Ο 51χρονος κτηνίατρος, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αστυνομία έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και συγκεκριμένα είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2009 στα Νέα Μουδανιά, έχοντας στην κατοχή του 1.520 αρχαία νομίσματα αλλά και ακόμη 683 αντικείμενα, εκ των οποίων ορισμένα χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας από τους αρχαιολόγους.
Από την περίοδο εκείνη οι διωκτικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας μιλούσαν για σύνδεση μεγάλων κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων της Βόρειας Ευρώπης με τη Χαλκιδική, θεωρώντας πως τα συγκεκριμένα νομίσματα στέλνονταν σε κορυφαία πρόσωπα της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας. Ακόμη και στην περσινή εξιχνίαση πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων με ορμητήριο τη Χαλκιδική αναζητήθηκε διασύνδεση με τις ίδιες ομάδες, χωρίς όμως τελικά να προκύψει οτιδήποτε.



ΟΚΤΑΔΡΑΧΜΟ Επιστρέφει και το σπάνιο ασημένιο νόμισμα
  Παράλληλα με τον επαναπατρισμό των 118 αρχαίων νομισμάτων επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και για την επιστροφή του νομίσματος της αρχαίας Βισαλτίας, το οποίο επίσης είναι κατασχεμένο στην Ελβετία ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Η υπόθεση του οκτάδραχμου είναι πιο περίπλοκη, καθώς από τις έρευνες των δικαστικών αρχών της Ελβετίας πίσω από τη διακίνησή του βρίσκονται ονόματα μελών διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, τα οποία μάλιστα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε πολλές χώρες του κόσμου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή ήδη έχει συντάξει κατηγορητήρια για την υπόθεση παράνομης εξαγωγής του νομίσματος και εντός των ημερών θα στείλει κλήσεις, για να απολογηθούν. Μάλιστα στον κατάλογο των κατηγορουμένων εκτός των ξένων, τους οποίους υπέδειξαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές ως διακινητές, είναι και δύο Έλληνες, τα ονόματα των οποίων προέκυψαν από την ανακριτική έρευνα.
Το ασημένιο αρχαίο νόμισμα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς πρόκειται για οκτάδραχμο, του οποίου η κοπή χρονολογείται στα 480 π.Χ. και άλλο αντίγραφο δεν υπάρχει σε προθήκη μουσείου. Ανήκει στο βασίλειο της Βισαλτίας και εκτιμάται πως κόπηκε από έναν δυνάστη με το όνομα Μοσσής.
Το Δεκέμβριο του 2011 ύστερα από δικαστικούς αγώνες του ελληνικού δημοσίου στην Ελβετία το ελβετικό δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση του νομίσματος και την απόδοσή του στην Ελλάδα, εφόσον πρώτα εντοπιστούν οι ένοχοι της διακίνησής του και τιμωρηθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτές τις προϋποθέσεις θέτει το ελβετικό δίκαιο. Προηγουμένως το νόμισμα είχε τεθεί προς πώληση σε διαδικτυακή δημοπρασία ελβετικού οίκου, και αφού πωλήθηκε, στη συνέχεια δεσμεύτηκε από την ελβετική αστυνομία ύστερα από κινητοποίηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που ειδοποίησε την Ιντερπόλ.