Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κλείνουν τα σχολεία στη Θέρμη


Κλειστά θα μείνουν σήμερα και αύριο σχολεία του δήμου Θέρμης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλογική παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς, μαθητές και κοινωνικούς φορείς στα γραφεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συμπαραστάτης στις ενέργειες των γονέων και μαθητών είναι ο δήμος Θέρμης.
Η απόφαση για κινητοποιήσεις ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Θέρμης, εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε εδώ και μία εβδομάδα με την άρνηση των λεωφορειούχων να συνεχίσουν τα μαθητικά δρομολόγια. Οι ιδιοκτήτες λεωφορείων διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων έντεκα μηνών του 2012, ενώ διαμαρτύρονται για περικοπές στις αποδοχές τους που ξεπερνούν, όπως λένε, το 50% τα τελευταία τρία χρόνια. Αποτέλεσμα του «χειρόφρενου» είναι να ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες περίπου 5.000 μαθητές, εκ των οποίων οι 1.000 είναι μαθητές ειδικών σχολείων.

"ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ"
Η Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Θέρμης, που πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων, θεωρεί την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπεύθυνη για τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων, καθώς «υποχρεούται να δώσει λύση μαζί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Υπάρχει ζήτημα σωματικής ακεραιότητας των μαθητών που μετακινούνται μόνοι, χάνονται ώρες διδασκαλίας και εργατοώρες των γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους. Το 2ο Λύκειο προχώρησε σε κατάληψη σήμερα (χθες) και προτείναμε να κλείσουν τα σχολεία. Πρέπει να δοθεί λύση», περιγράφει στη «Μ» η πρόεδρος της Ένωσης, Ευδοκία Παπαχρηστίδου.
Ο δήμος Θέρμης από την πλευρά του, ο οποίος στέκεται στο πλευρό των γονέων, υποστηρίζει ότι οι νέες συμβάσεις με τους λεωφορειούχους «έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να έχουν υπογραφεί και παραμένουν ανυπόγραφες από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία γίνεται η μεταφορά των μαθητών». Στα δύο ειδικά σχολεία της Θέρμης τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά, αφού οι συμβάσεις για τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαθητών έχουν γίνει από τον δήμο Θέρμης και όχι από την περιφέρεια. «Η παιδεία αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο Θέρμης, και στις τραγικές συνθήκες που βιώνει η κοινωνία η πολιτεία οφείλει να είναι στο πλευρό των γονέων και των μαθητών. Με τη στάση αυτή της κυβέρνησης τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμη και η λειτουργία των σχολείων σε περιοχές όπου απαιτείται η μεταφορά των μαθητών. Οι παλινδρομήσεις πρέπει να σταματήσουν και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και τη μεταφορά των μαθητών», υποστηρίζει η δημοτική αρχή Θέρμης.