Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Το δικαιούνται, αλλά δεν το ξέρουν


Ειδοποιητήρια σε 140.000 φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει έως τώρα τη δυνατότητα αυτή αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

 Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com


Οι φορολογούμενοι αυτοί, παρότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος, δεν το γνωρίζουν και καλούνται από τη ΓΓΠΣ να υποβάλουν μέσω του ίντερνετ αίτηση, προκειμένου να επωφεληθούν του μέτρου.
Eνώ για το 2012 (από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) είχε προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τελικά διατέθηκαν 7 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο το κονδύλι που διατέθηκε για επίδομα ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το έτος η πρόβλεψη δαπάνης από το υπουργείο είναι 270 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στην εξέλιξη αυτή συμβολή έχει και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω της κρίσης.
Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, όριο που αυξάνεται στα 35.000 ευρώ για οικογένειες χωρίς παιδιά. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα τρία προστατευόμενα τέκνα για οικογένεια με παιδιά. Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Στην ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των αιτήσεων επιστροφής φόρου από το πετρέλαιο θέρμανσης (gsis.gr) μπαίνει κάποιος είτε με τους κωδικούς του Taxis είτε με τον ΑΦΜ και τον αριθμό που αναγράφεται σε ένα από τα εκκαθαριστικά των τελευταίων πέντε ετών. Η σωστή συμπλήρωση της αίτησης γίνεται μέσα από τα ακόλουθα βήματα:
- Μόλις μπείτε στην εφαρμογή, θα δείτε να αναγράφεται ο ΑΦΜ σας και το ονοματεπώνυμό σας.
- Πατήσετε «υποβολή - διαχείριση αίτησης» και στη συνέχεια «συμπλήρωση αίτησης».
Για την υποβολή της αίτησης πρέπει να δηλώσετε:
- Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας.
- Την επιφάνεια της κατοικίας.
- Να δηλώσετε αν η κατοικία είναι νοικιασμένη ή όχι.
- Να αναγράψετε το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή.
- Να δηλώσετε αν η κατοικία σας ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλών κατοικιών, όπου μοιράζεται η κατανάλωση πετρελαίου.
- Το διεθνή αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού επιστροφής (IBAN).
- Το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.
- Ένα email επικοινωνίας, τηλέφωνο οικίας και κινητό.
- Εάν δεν είστε υπόχρεος σε δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, πρέπει να ενεργοποιήσετε τη σχετική επιλογή.
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τα χρήματα στο λογαριασμό σας, μόλις επαληθεύσει τα στοιχεία. Συνήθως περνούν τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ελάχιστο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 7οι στον κόσμο, 4οι στην Ευρώπη
Την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς κατέλαβε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2012. Ειδικότερα εγκαταστάθηκαν 912 νέα μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών το 2012 ή αντίστοιχα το 88% όλης της νέας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προστέθηκε τη χρονιά που πέρασε. Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγοντας 1,7 δισ. κιλοβατώρες (1,7 TWh) ή αλλιώς το 30% όλης της πράσινης ενέργειας το 2012. Χάρη στα φωτοβολταϊκά το 2012 αποφεύχθηκε η έκλυση 1,12 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες
Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πραγματοποίησε τεχνοοικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με την έρευνα οι τεχνολογίες θέρμανσης με το μικρότερο κόστος στην Ελλάδα είναι οι αντλίες θερμότητας, οι λέβητες βιομάζας και οι λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά ανοιχτά τζάκια, λέβητες ηλεκτρικής ενέργειας και λέβητες πετρελαίου είναι τα ακριβότερα συστήματα για θέρμανση.
Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες η θέρμανση με ανοιχτά τζάκια, που σε μεγάλο βαθμό έχει υποκαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι σήμερα έως και 40% ακριβότερη από το πετρέλαιο.