Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο Βενιζέλος πήρε τις αποφάσεις του



Κινήσεις και τακτικές των αντιπάλων στρατοπέδων – έως το τέλος Φεβρουαρίου το Συνέδριο  – κρίσιμο το διάστημα έως και τα Χριστούγεννα.
 Με εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πολεμική, που δέχεται εσχάτως τόσο από τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και από την αριστερή τάση του κόμματος.

 Προμετωπίδα των προεδρικών κινήσεων αναμένεται η ανακοίνωση εντός της εβδομάδος της σύνθεσης της Κ.Ο.Ε.Σ. ( Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ) και της γραμματείας αυτής, όργανο, που αναμένεται να καθορίσει την πορεία του Κινήματος έως και το Συνέδριο, άρα και να αναλάβει την ευθύνη για κορυφαίες επιλογές την προσεχή περίοδο, όπως η πιθανή αναβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
 Η πλειοψηφία των εισηγήσεων, που δέχεται ο κύριος Βενιζέλος κατατείνει στη «θεσμική στελέχωση» της ΚΟΕΣ, ήτοι τη συμμετοχή σε αυτήν μελών του Εθνικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, μελών της Κ.Ο., ευρωβουλευτών αλλά και εκλεγμένων στελεχών στα τριτοβάθμια όργανα, όπως συνδικαλιστές και αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιτελείς της Ιπποκράτους διαβεβαιώνουν ότι η ανθρωπογεωγραφία της ΚΟΕΣ θα «σέβεται» και θα απηχεί τις διακριτές τάσεις εντός του κόμματος, πιθανώς και τις φιλοδοξίες, που τρέφουν διάφορα στελέχη.
 Ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα του Ευάγγελου Βενιζέλου αποδεικνύεται η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, πολλώ μάλλον η ανάληψη κεντρικού ρόλου στο κυβερνητικό σχήμα από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος. Όπως πιστοποιείται και από σημερινό άρθρο του κ. Βενιζέλου στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει το χαρτί της εθνικής υπευθυνότητας, εκ του ρόλου του, εξάλλου, είναι υποχρεωμένος να ομιλεί για το εθνικό διακύβευμα και ως εκ τούτου σχέδια για αποδόμηση του ή ανατροπή του από την προεδρία του κόμματος «σκοντάφτουν» στην αναγκαιότητα της μίνιμουμ κυβερνητικής σταθερότητας.
 Έγκυρες πληροφορίες, φέρουν, πάντως, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές προκλήσεις, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι ενδίδοντας στις πιέσεις των εσωκομματικών του αμφισβητιών, όπως η αξίωση του Ανδρέα Λοβέρδου να συγκληθεί μετά το αυριανό Eurogroup η Κ.Ο.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΝΕΧΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μολονότι η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να θέσει εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας δια του αιτήματος να συγκληθεί η πράσινη ΚΟ αιφνιδίασε ορισμένους, καλά γνωρίζοντες το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι μία τέτοια εξέλιξη ήταν περίπου αναμενόμενη. Τακτικοί συνομιλητές του πρώην Υπουργού διατείνονται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δε θέλει επ ουδενί να χρεωθεί το σχίσμα στο ήδη ταλανιζόμενο ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, η «επαναδραστηριοποίηση» του εντός του κόμματος στόχο έχει να «εκθέσει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να καταδείξει τις προεδρικές αστοχίες και το έλλειμμα στρατηγικής τόσο σε ό,τι αφορά στο μέλλον της κεντροαριστεράς όσο και στις επιλογές του κόμματος στην τρικομματική κυβέρνηση.
 Προς ώρας η πλευρά Λοβέρδου θα αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, χάριν της εθνικής υπόθεσης, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αλλά και εν αναμονή των κινήσεων Βενιζέλου στο εσωκομματικό πεδίο. Η αποστροφή του, πάντως, σε σημερινή του συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» ότι «από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα φύγω οριζοντίως», προδίδει την ειλημμένη του απόφαση να αναλάβει κεντρικό ρόλο στον προοδευτικό – μεταρρυθμιστικό χώρο είτε αυτός θα έχει την πολιτική στέγη του ΠΑΣΟΚ, είτε οι απόψεις του δε «χωρέσουν» στο μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ, κατηγορία, που απευθύνει το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου στους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.
 Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν πρόκειται, εξάλλου, να αναστείλει τις ομιλίες και την παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια,  διαμορφώνοντας σε δευτερεύον επίπεδο πολιτικούς πυρήνες προς αξιοποίηση «όταν έλθει η ώρα». Η προεργασία δε έχει ήδη συντελεστεί από την εποχή που είχε αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος και τα μηνύματα, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΟΧΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ 

Η διαγραφή του Κώστα Σκανδαλίδη τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Τετάρτης ήταν μία εξέλιξη, που θα ήθελε να αποφύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως ομολογούν ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κύριος Σκανδαλίδης διατηρεί ακόμη ισχυρά ερείσματα στην αριστερή πτέρυγα του Κινήματος και ελέω της πολιτικής συρρίκνωσης του κόμματος είναι πλέον ο de facto εκφραστής της.
 Παρά τη διαγραφή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης επιλέγει την τακτική της αποκλιμάκωσης μην επιθυμώντας να τροφοδοτήσει με περισσότερη ένταση τις ήδη τεταμένες πολιτικές του σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τηρεί δε στάση αναμονής αναφορικά με την απόφαση για πιθανή αναβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, εξέλιξη με την οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετος. Επιμένει να τονίζει στους συνομιλητές του ότι έχει βιωματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου θα δώσει το παρόν στο προσεχές Συνέδριο.
 Η πλευρά Σκανδαλίδη ξεκαθαρίζει ότι η στάση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, υποσημειώνουν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης ουδέποτε έθεσε θέμα ηγεσίας, αν και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «η στρατηγική Βενιζέλου έχει χτυπητές αδυναμίες και επείγει η συνολική αναθεώρηση της». Ο κ Σκανδαλίδης, που συνομιλεί με πλήθος αποστασιοποιημένων ουχί όμως ανενεργών στελεχών ανά την επικράτεια θεωρεί ότι ο συγκερασμός διαφορετικών απόψεων υπήρξε πάντα η συνταγή της πολιτικής επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ και ότι το μοντέλο της «μίας και μόνης αλήθειας» συνιστά ιστορική μετάλλαξη για το ΠΑΣΟΚ.