Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η χιονοστιβάδα που προβλέπει σεισμούς!


Μία νέα θεωρία για τη συμπεριφορά των υλικών κατά την εξισορρόπηση δυνάμεων ανέπτυξε ο Έλληνας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Yale, Στέφανος Παπανικολάου. Ο Έλληνας φυσικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε πως ένα φαινόμενο με μορφή χιονοστιβάδας μπορεί να επιδρά στη ζωή μας μέχρι και να προβλέπει σεισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά λοιπόν αναφέρει ο δρος Παπανικολάου οι μικροστοιχίες κρυστάλλων νικελίου οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πειραματισμό κατέδειξαν πως η επίδραση των δυνάμεων που ασκήθηκαν σε αυτούς μελετήθηκαν σε ατομικό επίπεδο και τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του θεωρητικού μοντέλου που περιγράφει πλήθος φυσικών φαινομένων.
Ο Έλληνας ερευνητής εξηγεί πως τα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά και για την πρόβλεψησεισμών, αφού είπε πως «Υπάρχει μία δυνατότητα πρόβλεψης σεισμών. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση του βάθους μικραίνει την περίοδο του φαινομένου. Οι σεισμικές δονήσεις στα 20χλμ από την επιφάνεια είναι συχνότατες, ενώ στην επιφάνεια μπορεί να υπάρχει ένας εξαιρετικά δυνατός σεισμός κάθε 300-400 χρόνια. Βάσει ενός μοντέλου σαν του δικού μας, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη δεκαετία μέσα στην οποία θα συμβεί ένας τέτοιος σεισμός».
Newsbomb.gr