Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανεπιθύμητο πρόσωπο η Μέρκελ στην Πορτογαλία


Οι ομοιοπαθούντες Ίβηρες δεν φαίνεται να την έχουν πάρει με καλό μάτι, όμως εκείνη δηλώνει ατρόμητη και αμετάπειστη και αυτή την ώρα πακετάρει τα γνωστά φανταχτερά της ταγέρ ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψής της στη Λισαβόνα.

Όπως μεταδίδει και η Welt-online, γενικός ξεσηκωμός αναμένεται αύριο στην Πορτογαλία. Τα συνδικάτα ετοιμάζουν τα καλά τους, η γνωστή ιστοσελίδα στο Facebook «στον διάβολο με την τρόικα» κινητοποιεί κοσμοσυρροή, ακόμα και οι υπάλληλοι στα γραφεία, τα εργοστάσια και τα σχολεία σχεδιάζουν να φορέσουν μαύρα, ασορτί με την μεταμνημονιακή ζωή τους.
Τα καλά λόγια για την καγκελάριο δεν περισσεύουν από πουθενά. Ακόμα και τα φιλελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης την «στολίζουν» κανονικά, με τα γνωστά πολεμικά συνθήματα αναμνήσεων που ακούγονται και στην Ελλάδα να κυριαρχούν. Αποκορύφωμα της υπερχειλίζουσας λατρείας (και) των Πορτογάλων για την Γερμανίδα ηγέτιδα αποτελεί η ανακήρυξή της ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από ομάδα διανοουμένων, που την χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «την κύρια εκπρόσωπο του νεοφιλελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη».
Οι ρίζες της έκδηλης απέχθειας βρίσκονται στην καλπάζουσα φτώχεια που μαστίζει την χώρα. Η πολιτική λιτότητας μπορεί να βελτίωσε τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά έθεσε σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση,  ακόμα και την ίδια την επιβίωση πολλών Πορτογάλων, που δεν διαθέτουν πλέον ούτε τα βασικά. Χιλιάδες παιδιά, όπως επιβεβαιώνεται από δημόσιους οργανισμούς, υποφέρουν στα σχολεία από πείνα, ενώ οι γιατροί μιλούν για ραγδαία αύξηση της χρήσης ναρκωτικών λόγω της κρίσης.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Πορτογαλία είναι πεπεισμένοι, ότι για όλα αυτά φταίει η Γερμανίδα Καγκελάριος και την πίστη τους αυτή διατρανώνουν σε κάθε ευκαιρία. Ένα εκ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν στις 15 Σεπτεμβρίου εναντίον της ακολουθούμενης πολιτικής, το ένα τέταρτο δηλαδή του πληθυσμού της χώρας. Και αύριο, παρά τα συνήθη σε ανάλογες επισκέψεις μέτρα ασφαλείας, οι λαϊκές αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες.
Όμως, η κυρία Merkel, στον εικονικό κόσμο της λιμουζίνας από και προς το αεροδρόμιο, ακούγοντας δουλικά λόγια ικεσίας, ευγνωμοσύνης και εξάρτησης στο ενδιάμεσο, δεν αναμένεται ούτε και αύριο, όπως άλλωστε ούτε και στην Αθήνα, να επιστρατεύσει τα αισθητήριά της όργανα για να οσμισθεί την δυσάρεστη μυρωδιά της δυστυχίας και να δει την πραγματική όψη της ανθρώπινης οργής και απελπισίας.
Ακόμα και αν αυτό συνέβαινε ωστόσο, είναι βέβαιο ότι πρακτικά δεν θα άλλαζε κάτι. Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα και ο υπουργός της Wolfgang Schäuble, δεν φταίει η συνταγή, φταίει ο μάγειρας που δεν την εκτελεί όσο πιστά απαιτείται. Και ενόσω αυτή η άποψη είναι εκείνη που βασιλεύει στα ανάκτορα του Βερολίνου, τα στομάχια του λιμοκτονούντος νότου θα εξακολουθήσουν να διαμαρτύρονται.