Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερές απάτες σε βάρος κληρικών



Ιερές μπίζνες σε βάρος κληρικών σε όλη την Ελλάδα αποκάλυψε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Βασικός κατηγορούμενος είναι 35χρονος από το Άργος, ο οποίος φέρεται ότι είχε στήσει σπείρα και υποσχόμενος τη χορήγηση αναδρομικών ποσών σε ιερείς εισέπραττε σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκαταβολές, κερδίζοντας μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών το ποσό των 455.000 ευρώ.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Η υπόθεση ερευνήθηκε με αφορμή καταγγελίες επτά κληρικών από το νομό Θεσσαλονίκης, ένας εκ των οποίων φέρεται να έδωσε ποσό 300.000 ευρώ στη σπείρα, για να εισπράξει αναδρομικά… 20.000 ευρώ. Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και την εξέταση των τηλεφωνημάτων των εμπλεκομένων προέκυψε πως τα ίδια άτομα έστησαν άλλες 17 παρόμοιες απάτες που έγιναν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ οι απόπειρες φτάνουν τις 52. Συγκεκριμένα, περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Δράμα, τη Σητεία Κρήτης, την Καρδίτσα, την Άμφισσα, τα Τρίκαλα και την Πάτρα.
Στόχος του κυκλώματος ήταν οι κληρικοί. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 35χρονος εντόπιζε τα θύματά του, στα οποία τηλεφωνούσε παριστάνοντας τον εκπρόσωπο είτε της Ιεράς Συνόδου είτε του Ταμείου Κληρικών. Τους έπειθε πως είχαν να λάβουν χρήματα ως «αναδρομικά» από εισφορές τους, αλλά ζητούσε να καταθέσουν ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό για να αποδεσμευτεί το ποσό για «φορολογικούς λόγους», όπως επικαλούνταν. Ιερείς που εργάζονται και ως δάσκαλοι πείθονταν ότι είχαν λαμβάνειν από πρόσθετους μισθούς και ο κατηγορούμενος παρίστανε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό εισέπραττε ποσά από 4.000 έως 10.000 ευρώ, τα οποία αμέσως έβγαζε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο ίδιος δεν εμφανίζεται σε κανέναν λογαριασμό ούτε στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν. Κατηγορούμενοι ως ιδιοκτήτες και συνεργοί του είναι άλλα εννέα άτομα, ηλικίας από 29 έως 52 χρόνων.
Τέτοιες καταγγελίες είχαν γίνει σε περιφερειακά τμήματα ασφαλείας, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος του 35χρονου και άλλων ατόμων, ωστόσο επειδή τα ποσά ήταν μικρά δεν μπορούσε να γίνει περαιτέρω έρευνα με άρση των τραπεζικών συναλλαγών του, για ν’ αποκαλυφτεί όλη η δράση του κυκλώματος. Όλες οι δικογραφίες από την περιφέρεια αναμένεται να συσχετιστούν με αυτήν που σχηματίστηκε από την ασφάλεια και να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι στον ανακριτή.
Εκτός των περιπτώσεων που αποκαλύφτηκαν, τόσο από καταγγελίες όσο και από την έρευνα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και άλλων περιπτώσεων απάτης σε βάρος κληρικών, που δεν έχουν καταγγελθεί, αφού ενδεχομένως ιερείς να περιμένουν ακόμη την κατάθεση των… αναδρομικών.