Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση σήμερα

Ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει τη δυσκολότερη αποστολή της πολιτικής του καριέρας. Να συνθέσει θέσεις και απόψεις δύο πολιτικών χώρων που διαχρονικά ήταν απέναντι στη κεντροδεξιά, και συγχρόνως να παράξει έργο προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της χώρας. Το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες είναι δεδομένο. Το έθεσε με την εντολή του ο ελληνικός λαός. Οποιαδήποτε παρέκκλιση θα συνιστούσε κατάφορη παραβίαση της θέλησής του.

Οι πολίτες επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διασφαλισθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας, ταυτόχρονα όμως να εξασφαλισθεί η παραμονή της στην ευρωζώνη και παράλληλα να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αυτή η εντολή που έδωσε το εκλογικό σώμα δεν επιδέχεται περαιτέρω ερμηνείας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρερμηνευθεί από τους εν δυνάμει εταίρους του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας προϋποθέτει μια προγραμματική συμφωνία οι όροι της οποίας έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα 18 σημεία της Νέας Δημοκρατίας, τα 6 του ΠΑΣΟΚ και τα 7 της ΔΗΜΑΡ, δεν απέχουν ώστε να δημιουργούνται οι προοπτικές που θα οδηγήσουν στη συνεργασία. Κάθε τι άλλο πέρα απ’ αυτό, όπως ενδεχομένως είναι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να υλοποιήσουν τη συμφωνία, έχει σημασία αλλά δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη προσπάθεια.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και δικαιούται πολιτικά και ηθικά, να αναλάβει την πρωτοβουλία για το σχηματικό κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση ικανών και αξίων, στην οποία θα εκπροσωπούνται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, και θα συνάδει με την λαϊκή εντολή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Οι πολίτες έπραξαν το καθήκον τους. Τώρα είναι η σειρά των πολιτικών να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.