Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Πατέρας και γιος ξεσήκωσαν τμήμα στην Ξηροκρήνη

Γης μαδιάμ τα έκαναν χθες πατέρας και γιος σε εκλογικό τμήμα της Ξηροκρήνης, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος τους παρατήρησε, επειδή προσπάθησαν να μπουν μαζί στο παραβάν.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Στα χθεσινά ευτράπελα της εκλογικής διαδικασίας καταγράφηκε η πυρπόληση μίας κάλπης στα Εξάρχεια, οι πυροβολισμοί ενός εκλογέα στη Ζάκυνθο και η συνήθης πλέον απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών σε όλη τη χώρα.
Το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε στις 9.20 χθες το πρωί, στο 159ο εκλογικό τμήμα του 63ου δημοτικού σχολείου. Ένας 58χρονος και ο 27χρονος γιος του, σύμφωνα με την αστυνομία, απαίτησαν να μπουν μαζί στο παραβάν του τμήματος, με το αιτιολογικό ότι ο 58χρονος δεν γνώριζε γράμματα και ήθελε να τον βοηθήσει ο γιος του.
Η δικαστική αντιπρόσωπος δεν το επέτρεψε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία μπορούσε η ίδια να βοηθήσει τον 58χρονο. Ο γιος του όμως αντέδρασε και την απώθησε, ενώ κλότσησε την κάλπη με συνέπεια να καταστραφεί και ν’ αντικατασταθεί.
Και οι δύο συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στον εισαγγελέα για να παραπεμφθούν σήμερα στο αυτόφωρο, κατηγορούμενοι για καταστροφή της κάλπης και διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας.
Καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας παρατηρήθηκε για 45 λεπτά σε εκλογικό τμήμα της Τούμπας, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος ασθένησε, παρότι είχε αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά της. Χρειάστηκε ν’ αντικατασταθεί χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στη διαδικασία. Παρόμοια μικροπροβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλα τμήματα της περιφέρειας. Στα Πορόια Σερρών δικαστικός αντιπρόσωπος αντικαταστάθηκε στο μέσο της διαδικασίας, επειδή ασθένησε, ενώ στη Χαλκιδική η ψηφοφορία διακόπηκε όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος στραμπούλιξε το πόδι του. Ένταση παρατηρήθηκε σε εκλογικό τμήμα της Κατερίνης, επειδή ψηφοφόρος διαμαρτυρήθηκε για την πεντάλεπτη διακοπή που αποφάσισε ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Παρότι πρόλαβε και ψήφισε, υποβλήθηκε αναφορά σε βάρος του στον έφορο των εκλογών, επειδή τον απώθησε, και αναζητείται.
Στη Δυτική Μακεδονία μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν σε πέντε εκλογικά τμήματα του δήμου Σιάτιστας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεάπολης, όταν οι υπάλληλοι του δήμου αρνήθηκαν να μεταφέρουν το εκλογικό υλικό, λέγοντας ότι απεργούν. Τη διαδικασία ανέλαβαν τελικά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εκλογές έγιναν κανονικά.

Έβαλαν φωτιά σε κάλπη
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στο 180ό εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων, όταν ομάδα δέκα κρανοφόρων, κρατώντας βαριοπούλες και ξύλα, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι ταραξίες περιέλουσαν την κάλπη και την πυρπόλησαν καταστρέφοντάς την.
Επίσης, στη Ζάκυνθο ψηφοφόρος μπήκε στο τμήμα Παντοκράτορα και παρέδωσε δύο σφαίρες στη δικαστική αντιπρόσωπο. Στη συνέχεια βγήκε από το τμήμα, πυροβόλησε στον αέρα και εξαφανίστηκε.

ΛΑΜΙΑ Εντοπίστηκε να αλλοιώνει ψηφοδέλτια
Εκλογική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κρατήθηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ από την αστυνομία στη Λαμία, επειδή η δικαστική αντιπρόσωπος παρατήρησε ότι αλλοίωνε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδια μετέφερε στους αστυνομικούς.
Η γυναίκα εντοπίστηκε την ώρα της καταμέτρησης στο 128ο εκλογικό τμήμα του νομού στα Γαλανέικα. Η δικαστική αντιπρόσωπος κάλεσε την αστυνομία και ζήτησε να κρατηθεί η γυναίκα μέσα στο εκλογικό τμήμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και να υποβάλει την αναφορά της στον έφορο των εκλογών, προκειμένου να κινηθεί διαδικασία σε βάρος της εκλογικής εκπροσώπου.