Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Το Μνημόνιο… πάει ΠΑΣΟΚ

Αντιμέτωποι μ’ ένα άλλο… «Μνημόνιο» θα βρεθούν εντός ολίγου στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο πρόεδρός του μου λένε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα αντίστοιχα μ’ εκείνα που πήρε ως υπουργός Οικονομικών.
Προφανώς το «ΠΑΣΟΚ-κράτος» ετελεύτησε το βίο του και τώρα καλείται προκειμένου να ανασυσταθεί να αποδεχθεί ένα πακέτο διάσωσης που προβλέπει σκληρά μέτρα. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι «μνημονιακοί» προτίθενται να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές που θα περιλαμβάνουν την ονομασία, τα σύμβολα, το καταστατικό, καθώς και τα όργανα. Ωστόσο απ’ τη στιγμή που η νέα ηγετική ομάδα δεν φέρεται διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του «Μνημονίου», είναι βέβαιο ότι οι «αντιμνημονιακοί» θα αντιδράσουν στην «αποκρατικοποίηση» της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΠ, αλλά και στις μειώσεις και περικοπές «ιστορικών κεκτημένων» ενός μεγάλου αριθμού στελεχών που ανήκουν στα προνομιούχα κλιμάκια των «κορυφαίων».
Ήδη ένας εξ αυτών, ο Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τα αυστηρά μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν επιφέρει ύφεση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, τόνισε με νόημα: «Όλα καλά… Έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει… Τώρα προσωπικός επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση». Όπερ μεθερμηνευόμενο το υπονοούμενο, εννοεί ότι όπως μπήκαμε στο ΔΝΤ με παραποιημένα στοιχεία μέσω Κστελλόριζου, βάσει σχεδίου θα υπαχθεί το ΠΑΣΟΚ σε καθεστώς επιτήρησης. Τι άλλο όμως εννοεί με τη φράση «προσωπικός επαναπροσδιορισμός»; Εκτιμώ πως ετοιμάζει τις βαλίτσες του να μεταναστεύσει, θεωρώντας ότι το προσεχές διάστημα και μέχρι το Νοέμβριο, όπου εικάζεται ότι θα διεξαχθεί το συνέδριο, η ανεργία θα πλήξει τα στελέχη του κινήματος και ως εκ τούτου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητήσει απασχόληση αλλού. Δεν ξέρω πόσοι εκ των «αντιμνημονιακών» και «αγανακτισμένων» σκέφτονται να πράξουν αναλόγως, αλλά είναι βέβαιο ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην εποχή του δικού του «Μνημονίου».