Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και της συζήτησης για την εξεύρεση συγκεκριμένων τρόπων καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, παρουσία του Επιτρόπου για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης κ. Α. Σεμετά, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε:

«Η φοροδιαφυγή και η διαφθορά κοστολογείται σε 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης, δηλαδή περίπου 120 δις ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τελευταία μελέτη τα δύο τρίτα των κρατών μελών της Ευρώπης απέτυχαν σε πρόσφατη αξιολόγηση να πάρουν βαθμό πάνω από 5 στα 10 για τα θέματα της διαφθοράς. Το αναφέρω αυτό για να επισημάνω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο κάποια κράτη μέλη, όπως συχνά αναφέρουν ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Αναφερόμενος στην μη επαρκή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που διατίθενται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με σκοπό, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε: «Πολύ σημαντικά κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι αφιερωμένα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Από αυτά ένα δισεκατομμύριο περίπου είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, μέχρι το 2013, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Οι πόροι αυτοί αξιοποιούνται στοχευμένα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;»