Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΤτΕ: Συμφωνία για μειώσεις μισθών 17%

Η συμφωνία αποτελεί «πιλότο» για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και στις άλλες τράπεζες
Του Γιώργου Γάτου

Μειώσεις της τάξης του 17% το χρόνο σε μισθούς και επιδόματα και την παροχή πρόσθετης εργασίας 3 ωρών την εβδομάδα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, προβλέπει η τριετούς διάρκειας επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν και θέτουν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου η διοίκηση της ΤτΕ και ο σύλλογος των εργαζομένων.

Η συμφωνία -που προκάλεσε την οργή της ΟΤΟΕ καθώς «ακουμπά», εκτός από τους μισθούς, και τις κλαδικές ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας και το επίδομα ισολογισμού - «κλείστηκε» με γνώμονα «τη διαφύλαξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της τράπεζας μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας», ανακοίνωσε η διοίκηση της ΤτΕ. Το ίδιο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι του συλλόγου των εργαζομένων που κλήθηκαν εκτάκτως χθες στην ΟΤΟΕ, η οποία χαρακτήρισε «πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη» τη συμφωνία.
Η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικό «πιλότο» για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και στις άλλες τράπεζες οι οποίες υπό την πίεση των νέων δεδομένων στην οικονομία πρέπει να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Επισημένεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες στην Εμπορική τράπεζα και στην τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, η Alpha bank απέστειλε χθες νέα πρόσκληση διαλόγου για τη μείωση μισθών και επιδομάτων ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει η Εθνική τράπεζα, η Eurobank κ.ά.
Η συμφωνία
Η επιχειρησιακή σύμβαση έχει διάρκεια από 1/5/2012 ? 30/4/2015 και στα βασικά σημεία προβλέπει:
  • Κλιμακωτή μείωση 2,5% - 7% το χρόνο, ανάλογα με το ύψος και από τα 2.000 ευρώ και πάνω, στο σύνολο των ακαθάριστων καταβαλλόμενων αποδοχών. Εφόσον υπογραφεί κλαδική σύμβαση, η συμφωνία προβλέπει ρήτρα συμψηφισμού τυχόν διαφορών.
  • Προσφορά εργασίας μισής ώρας την ημέρα και 3 ώρες την εβδομάδα χωρίς πρόσθετη αμοιβή πέραν του νομίμου ωραρίου και εντός της διάρκειας λειτουργίας της τράπεζας.
  • Μείωση κατά 15% στην αμοιβή για «εκτός έδρας» εργασία.
  • Μείωση του επιδόματος ισολογισμού κατά 60%.
  • Μείωση κατά 50% της πάγιας αμοιβής υπερωριών των πρακτόρων.
  • Αύξηση κατά 20% της χιλιομετρικής απόστασης για την αμοιβή των χρηματαποστολών.
Λειτουργικό κόστος
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση μειώνει κατά 18,5% το λειτουργικό κόστος. Για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος υπηρεσιακός φόρτος που απορρέει από τη συνεχή ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην τράπεζα και με δεδομένο το γεγονός ότι το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 22,7% την τελευταία τετραετία, συμφωνήθηκε η επιπλέον προσφορά εργασίας 3 ωρών την εβδομάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η τράπεζα θα προχωρήσει και σε οργανωτικές - λειτουργικές παρεμβάσεις για να πετύχει οικονομίες κλίμακας, να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να συγκρατήσει τα διοικητικά έξοδα.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
  • Μειώνεται κατά 17% το μισθολογικό κόστος και κατά 18,5% το λειτουργικό κόστος για την τράπεζα.
  • Μειώνονται οι καταβαλλόμενες αποδοχές κατά 2,5% - 7% κάθε χρόνο, ανάλογα με το ύψος για ποσά πάνω από 2.000 ευρώ.
  • Θα παρέχεται πρόσθετη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή μισή ώρα την ημέρα και 3 ώρες την εβδομάδα.
  • Μειώνεται κατά 60% το επίδομα ισολογισμού, κατά 15% τα «εκτός έδρας» και σειρά άλλων επιδομάτων.