Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ψηλά η εθνική και ατομική αξιοπρέπεια

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε εχθές την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Ναύσταθμο Κρήτης.
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή κατάσταση, την λειτουργία των Μονάδων και παρακολούθησε πτήση επίδειξης από αεροσκάφη F-16 BLK-52.
Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τις ομιλίες του στο μόνιμο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Μονάδων, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και τα κατάφερε. Και αυτό οφείλεται στην αξιοσύνη, τη δημιουργικότητα, το πνεύμα αντίστασης και μάχης των Ελλήνων διαχρονικά, αλλά και στη συνειδητοποίηση αυτή την ώρα, ότι όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Δεν είμαι εδώ για να κάνω ανακοινώσεις, γιατί είναι έξω από τα δικά μου πολιτικά ήθη. Είμαι όμως εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Αυτά που καταφέραμε τους μήνες που πέρασαν είναι μόνο η αρχή. Σε τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να θιγεί πρώτα από όλα ο πυρήνας της εθνικής μας ακεραιότητας, όπως αυτός αποτελεί μέρος της αποστολής σας, αλλά και το βιοτικό σας επίπεδο.
Θα ήθελα, απευθυνόμενος στους ιπταμένους, να πω ότι το πτητικό επίδομα το κατοχυρώσαμε και το διασφαλίσαμε. Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν. Ανεξάρτητα από το τι πρέπει να κάνουμε εμείς εκεί όπου καθημερινά δίνουμε τη μάχη για να μη θιγεί σε τίποτα το κομμάτι αυτό, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι και στα άλλα θέματα, που άπτονται της λειτουργίας της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουμε ήδη βάλει τα πράγματα σε μία σειρά.
Θέλουμε να κρατήσουμε, πρώτα από όλα, το φρόνημα και την ψυχή ισχυρά, αλλά και το αμυντικό μας σύστημα στο επίπεδο που οι περιστάσεις και οι καιροί απαιτούν.
Δεν δεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις σε ο,τιδήποτε αφορά στην εθνική μας ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.
Εδώ, υπάρχει η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του χρέους, του καθήκοντος και της τιμής.
Δεν πρέπει, λοιπόν, να υποστείλουμε τη σημαία αυτών των αξιών και των αρχών που, όπως σας είπα, σας οδήγησε μία μέρα στο να κάνετε αυτή την επιλογή. Αλλά και η ελληνική πολιτεία από την άλλη μεριά να σας εμπιστευτεί τη βιωσιμότητα και την προοπτική της, πάντοτε ως κρίκος συνέχειας μίας αδιάλειπτης ελληνικής ιστορίας.
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις και με τη διαβεβαίωση ότι και η ελληνική πολιτεία θα κάνει το χρέος της, με την ενθάρρυνση και την παρότρυνση προς όλους και όλες σας να συνεχίσετε απρόσκοπτα να ασκείτε τα καθήκοντά σας και με τη δέσμευση ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία και επίγνωση έχουν και πλήρη και βαθιά συνείδηση της πραγματικότητας, αλλά πάντοτε αναδεικνύοντας την ανθρώπινη διάσταση, που είναι καθοριστική για τη διατήρηση και του αξιόμαχου και του φρονήματος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας για αυτό το σπουδαίο, έργο που επιτελείτε σε αυτούς τους, πράγματι, δραματικούς καιρούς για την πατρίδα μας.
Τα δύσκολα θα τα περάσουμε. Η Ελλάδα μας θα ξαναβρεί το δρόμο της. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε ψηλά είναι την εθνική αλλά και την ατομική μας αξιοπρέπεια.
Η παρουσία μου, λοιπόν, εδώ είναι και μια δημόσια και απευθείας αναγνώριση της σπουδαίας σημασίας που έχει η δική σας αποστολή.
Έχει επίσης και έναν άλλο σκοπό, να σας μεταφέρω την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή αγάπη της ελληνικής πολιτείας. Η δική σας αποστολή αυτούς τους καιρούς μπορεί να μην φαίνεται και να μην είναι τόσο αισθητή όσο σε άλλες δύσκολες καταστάσεις που έχει περάσει η πατρίδα μας στο παρελθόν.
Γνωρίζετε και εσείς ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα έχει χτιστεί με θυσίες του ελληνικού λαού για το ενδεχόμενο που σε κάποια στιγμή χρειαστεί. Και η διαβεβαίωση που μου έδωσε πρωτύτερα ο Αρχηγός του Ναυτικού αλλά και λίγο πιο πριν ο Αρχηγός της Αεροπορίας και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία όπου και αν βρισκόμαστε και ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, είναι ότι είμαστε έτοιμοι.
Ξέρω ότι όλα αυτά καθημερινά δοκιμάζονται μέσα σας από την πίεση που ασκείται λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας επάνω στο εισόδημά σας. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι οι δυσκολίες σε καμία περίπτωση δεν θα σας οδηγήσουν στο να παραιτηθείτε από το λόγο και την έμπνευση που σας οδήγησε μια μέρα στο να θελήσετε να υπηρετήσετε στις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πολύ ορθά.
Διότι όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα περάσουν, θα τα αφήσουμε πίσω ως μια κακή ανάμνηση. Αλλά και μέσα από όλα αυτά θα έχουμε γίνει καλύτεροι, φτάνει να ορθώσουμε το ανάστημά μας στην κρίση και το κυριότερο, να ενώσουμε δυνάμεις, να παραμερίσουμε τα μικρά και τα ασήμαντα που τόσο εύκολα μας χωρίζουν.
Όλα αυτά όμως που έχουν αποκτηθεί με μεγάλες θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Και μέσα σε αυτά είναι και ότι κληροδοτεί στη δική μας γενιά το πρόσφατο παρελθόν, όπου με θυσίες του ελληνικού λαού οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απέκτησαν ένα από τα πλέον αξιόμαχα οπλικά συστήματα τα οποία πρέπει να διατηρηθούν σε συνδυασμό πάντοτε με υψηλό φρόνημα, με πνεύμα εθνικής ενότητας και με τις δικές μας προσπάθειες.
Να έχετε εμπιστοσύνη στην ηγεσία σας. Να έχετε εμπιστοσύνη και στην ελληνική πολιτεία.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα ήθελα και πάλι να σας καλέσω να συνεχίσετε απρόσκοπτα να ασκείτε τα καθήκοντά σας. Να γνωρίζετε ότι η πολιτεία σας αναγνωρίζει ένα μεγάλο μέρισμα συμμετοχής στο να κρατιέται αυτός ο τόπος υπερήφανος, όρθιος, ανεξάρτητος. Και σιγά-σιγά να αποκαταστήσουμε συνολικά ως κοινωνία τις σχέσεις εμπιστοσύνης που κάποτε είχαμε έτσι ώστε να πορευθούμε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπροστά».