Υποτίθεται ότι η Ελλάδα διέρχεται εποχή οριακής κρίσης. Που θα έπρεπε να έχει υποχρεώσει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ενεργή κοινωνία πολιτών καθώς και πολιτική ηγεσία, να εγκαταλείψουν συνηθισμένες, πολυφορεμένες και ενίοτε ξεθωριασμένες πλέον αντιλήψεις, συμπεριφορές και ρητορική.
Υποτίθεται ακόμη ότι θα αφήναμε πίσω μας στρεβλώσεις, παθογένειες και ελλειμματικές αναγνώσεις της πραγματικότητας, κυρίως το πολιτικό σύστημα, το οποίο δοκιμάζεται και αντιμετωπίζεται με προσέγγιση απαξίωσης από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετακινήθηκε από το πόστο του υπουργού Ανάπτυξης σε αυτό του Προστασίας του Πολίτη, έδωσε με τη σημερινή ομιλία του, ένα δείγμα γραφής της άρνησης να γυρίσει η πολιτική ζωή σελίδα.
Και ενώ, με τις εκλογές να υπολογίζονται για εντός λιγότερο από δυο μηνών, ο ίδιος έκανε εξαγγελίες… μακράς πνοής, υποσχέθηκε να ξαναβγάλει στους δρόμους την Ομάδα ΔΙΑΣ που… μυστηριωδώς απουσίαζε το προηγούμενο διάστημα, και να συμβάλλει στην ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας για λογαριασμό των πολιτών.
Έκανε ωστόσο και κάτι ακόμη. Με το «καλημέρα», άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του, Χρήστου Παπουτσή, για τις ελλείψεις που εντόπισε, επαναφέροντας ουσιαστικά στην πολιτική ρητορική τη θεωρία της καμένης γης. Που, μεταξύ μας, είναι να απορεί κανείς που βρίσκει τη δύναμη να… αναδασώνεται μόνη της, τόσες φορές που έχει καεί.
Λεπτομέρεια πρώτη: Ο Χρήστος Παπουτσής θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αν και εξωτερίκευσε πρώτος απ’ όλους τη σχετική πρόθεσή του, θα υποχρεωθεί τελικά να περιοριστεί σε δεύτερους, συμπληρωματικούς ρόλους.
Λεπτομέρεια δεύτερη: Απέναντι στον Χρήστο Παπουτσή, στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο κατά τα φαινόμενα θα υποστηρίξει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Λεπτομέρεια τρίτη: Η θεωρία, ή μάλλον το πολιτικό επιχείρημα της καμένης γης, έρχεται να παραμερίσει από την πρώτη ανάγνωση της μνήμης, την εκκωφαντική σημειολογία της επιστροφής Χρυσοχοϊδη στον χώρο της πολιτικής ευθύνης της προστασίας του πολίτη, και της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης.
Οι υποστηρικτές του θα έλεγαν ότι επιστρέφει στον χώρο όπου εξάρθρωσε τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάποιοι, λιγότερο… ενθουσιώδεις θα έλεγαν ότι επιστρέφει στον χώρο όπου, λόγω του βεβαρημένου πολιτικού ωραρίου που είχε, δεν πρόλαβε να διαβάσει το Μνημόνιο Ι. Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.