Τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Economist Intelligence Unit, αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων πόλεων του κόσμου, δηλαδή το πόσο «παρεμβατικές» εμφανίζονται στη σύγχρονη ανθρωπότητα με τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, είναι άκρως απογοητευτικά για την Αθήνα, στα όρια της μελαγχολίας.
Η ιστορική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και ένα από τα ισχυρότερα, με διαχρονική αντοχή brand names στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας, βρίσκεται στην 72η θέση, στην κατάταξη μιας έρευνας η οποία συνυπολογίζει ως κριτήρια υπεροχής τη δυνατότητα μιας πόλης να προσελκύει κεφάλαια, επιχειρηματίες, ταλέντα και τουρίστες.
Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Νέα Υόρκη, στη δεύτερη το Λονδίνο, ενώ αμέσως μετά συνωστίζονται από κοινού στην τρίτη θέση η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ. Ευρήματα που κάθε άλλο παρά προκαλούν έκπληξη, επαναφέρουν ωστόσο στο προσκήνιο τη δύσκολη καθημερινότητα στην οποία καλείται να επιβιώσει η Αθήνα.
Η πρωτεύουσα της χώρας η οποία ανέδειξε τη Δημοκρατία πληρώνει βαρύ τίμημα υποβάθμισης και υπονόμευσης, από την αύξηση της εγκληματικότητας, τις εικόνες βανδαλισμών που ξεχειλίζουν μέσα από τις οθόνες των διεθνών τηλεοπτικών ΜΜΕ, το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, στα όρια του… τρόμου, που επικρατεί στην Αθήνα, και βέβαια τις ολέθριες και διαβρωτικές συνέπειες του Μνημονίου, που οδήγησαν απροσδιόριστα υψηλά αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε λουκέτο.