Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Ζυμώνεται» το καταναλωτικό κίνημα

Η αρχή έγινε με τις πατάτες. Το κίνημα που ξεκίνησε από την Κατερίνη, όταν η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας αποφάσισε να διαθέσει στους καταναλωτές πατάτες από το Νευροκόπι έναντι μόλις 25 λεπτών παραγγέλνοντάς τες απευθείας από τους παραγωγούς, έχει πάρει διαστάσεις σχεδόν… μυθικές, με τη χάρη του να φτάνει και εκτός συνόρων.
 Της Δήμητρας Τσαμποδήμου
dimitratsampodimou@gmail.com


«Μετά τις πατάτες τι;», ήταν το ερώτημα που έθεταν καθημερινά οι ολοένα και αυξανόμενοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και η απάντηση που έρχεται και πάλι από την Κατερίνη αφορά ένα εξίσου δημοφιλές με το γεώμηλο προϊόν, το αλεύρι.
Ούτε δέκα ούτε είκοσι αλλά 100 τόνους λευκού αλευριού για όλες τις χρήσεις θα μοιράσουν το Σάββατο 17 Μαρτίου σε κεντρικό σημείο της πιερικής πρωτεύουσας οι άνθρωποι της ΕΟΔνΠ. «Από λεπτό σε λεπτό κλείνουμε τη φόρμα παραγγελίας», δήλωσε στη «Μ» χθες το μεσημέρι ο Ηλίας Τσολακίδης, εκ των ιδρυτικών μελών της Ομάδας. Ο ενθουσιασμός στη φωνή του εξηγήθηκε αμέσως μετά. «Συμπληρώσαμε 100 τόνους παραγγελιών μέσα σε δεκαπέντε ώρες. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός όσων δήλωσαν συμμετοχή είναι 2.053, ενώ στην τελευταία και μεγαλύτερη διανομή πατάτας είχαμε 1.082 οικογένειες. Διπλασιάστηκαν λοιπόν οι καταναλωτές», συνεχίζει ο κ. Τσολακίδης.

Αλεύρι με 50 λεπτά το κιλό
Η ηλεκτρονική φόρμα καταχώρησης παραγγελιών, που υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα των Εθελοντών otoposmou.gr, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του κινήματος, που παίρνει διαστάσεις ανησυχητικές για τους χονδρέμπορους αλλά θριαμβευτικές για τους καταναλωτές. «Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας ανακοινώνει την έναρξη νέας μαζικής παραγγελίας 50 τόνων μέσω διαδικτύου για ένα νέο βασικό προϊόν διατροφής, το αλεύρι», διαβάζουμε. Κι όμως οι 50 τόνοι αποδείχτηκαν πολύ λίγοι για την τεράστια ζήτηση.
Οι καταναλωτές θα προμηθευτούν λοιπόν το αλεύρι που έχουν προπαραγγείλει έναντι μόλις 50 λεπτών το κιλό σε συσκευασίες των 5 κιλών. Πρόκειται για λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις του ΕΑΣ Κιλκίς, το οποίο προτιμήθηκε έναντι εκείνου που βγάζουν οι κυλινδρόμυλοι του Δομοκού και το οποίο είναι ελαφρώς κίτρινο, ενόψει της εορτής του Πάσχα, μιας και είναι καταλληλότερο για παρασκευή τσουρεκιών. Βέβαια η ίδια δράση θα γίνει στο άμεσο μέλλον και με το προϊόν του Δομοκού, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας και ειδικό για την παρασκευή ψωμιού.

«Ανάσταση» στο Κιλκίς
«Μόλις μιλούσα με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού του Κιλκίς και μου είπε πως οι παραγωγοί με αυτήν την παραγγελία κάνουν… Ανάσταση. Συνολικά στις αποθήκες τους έχουν 300 τόνους σιτηρά και τους πήραμε το 50%, με αποτέλεσμα ήδη να βγουν στην αγορά να βρουν σιτάρια να αγοράσουν, για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Μία τόσο μικρή κίνηση, όπως βλέπετε, έφτανε, για να κινηθεί η αγορά, να ζεσταθούν οι μηχανές», λέει ο κ. Τσολακίδης. Μάλιστα το ίδιο πιστεύει πως θα γίνει και με το ελαιόλαδο, η διανομή του οποίου με την παράκαμψη των μεσαζόντων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. «Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, που θα χρειαστεί να παραγγείλουμε 300 τόνους λάδι. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο με το αλεύρι, δηλαδή να απευθυνθούμε σε μεγάλα ελαιοτριβεία που μπορούν να μας δώσουν τέτοιες ποσότητες. Έτσι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να πάνε στους παραγωγούς», μας εξηγεί, επισημαίνοντας πως σιγά σιγά η αγορά θα αρχίσει να ζεσταίνεται και το καταναλωτικό κίνημα να εδραιώνεται.

Αντιδρούν οι μεσάζοντες
«Για να καταλάβετε το μέγεθος της δράσης, με την παραγγελία αυτή για το επόμενο τρίμηνο δεν θα πουληθεί αλεύρι πουθενά στην πόλη της Κατερίνης. Γιατί οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν πήραν πολύ μεγάλες ποσότητες, για να δώσουν σε συγγενείς, φίλους και όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο ίντερνετ. Τώρα είναι που θα ξεσηκωθούν για τα καλά οι μεσάζοντες και οι χονδρέμποροι», λέει ο κ. Τσολακίδης, επιβεβαιώνοντας και από τη δική του πλευρά το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Μ». Θορυβημένοι από το «κίνημα της πατάτας», οι χονδρέμποροι προσπαθούν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους θέτοντας θέμα ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων αλλά και της εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας στο εξωτερικό, με τους πολίτες να περιμένουν στις ουρές για ένα σακί πατάτες. Το δεύτερο είναι σίγουρα υποκειμενικό, αλλά όσον αφορά την ποιότητα και τα προϊόντα που διαθέτει στο κοινό τουλάχιστον η ομάδα της Πιερίας οι έμποροι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, μιας και ειδικοί φροντίζουν με κάθε λεπτομέρεια να είναι τα καλύτερα της αγοράς και 100% ελληνικά.