«Πόλη-πρότυπο», με περισσότερο πράσινο και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη, εμπνέοντας παράλληλα άλλες πόλεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε προχθές στο δημαρχείο η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014; Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες».
Στην προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για τη διεκδίκηση του τίτλου της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014» αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκ των ομιλητών στην ημερίδα. Ο υπουργός δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να προσπαθούμε να κάνουμε τις πόλεις μας και τη ζωή μας πιο πράσινη».
Ρεαλιστικό και εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο της διεκδίκησης του τίτλου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η προσπάθειά μας αυτή θα επιχειρηθεί σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον» αλλά και ότι «για να υπάρχει μια νέα κίνηση, θα πρέπει να απαλλαγούμε από το παλαιό σύστημα διοίκησης και να εγκαταστήσουμε ένα νέο σύστημα με επίκεντρο την τοπική αυτοδιοίκηση». Εκ των κεντρικών ομιλητών της ημερίδας, ο αντιπρόεδρος του συντονιστικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή του υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης του Αμβούργου Rainer Sheppelmann περιέγραψε μεταξύ άλλων ότι το Αμβούργο αξιοποιώντας τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αύξησε τον τουρισμό από 8% έως 12%, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και εφάρμοσε προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κώστας Ζέρβας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «είμαστε η πρώτη ελληνική πόλη που τολμά τη διεκδίκηση του τίτλου και η πρωτοβουλία αυτή συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να πρωτοστατήσουμε στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης».
Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χρυσόγελος, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με θέματα περιβάλλοντος.
«Πράσινο ταμείο»
Οκτώ μελέτες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που αφορούν έργα και παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ με 8,2 εκατ. ευρώ.
Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, την Παρασκευή. Οι μελέτες αφορούν την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου, την ανάπλαση του άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας και την ανάπλαση - ανάδειξη της Βαλκανικής Πλατείας του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ. Πέντε διαγωνισμοί αφορούν τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου από τον Αξιό έως τον Γαλλικό Ποταμό, από τον Γαλλικό Ποταμό έως το λιμάνι, από το Μέγαρο Μουσικής έως το Καραμπουρνάκι, από τη Μίκρα έως το αεροδρόμιο και από το αεροδρόμιο έως το Μεγάλο Έμβολο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με το υπουργείο, η οποία είχε σαν καρπό εκτός των άλλων την εξασφάλιση της προμήθειας νέου στόλου απορριμματοφόρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε από τον υπουργό να τρέξει την πρώτη χρηματοδότηση 5,3 εκατ. ευρώ από το «πράσινο ταμείο» για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.