Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στα 359 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Κατά 22% μειώνονται, με υπουργική απόφαση, όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ -μεταξύ αυτών, και το επίδομα ανεργίας-, ακολουθώντας τη μείωση που κατώτατου μισθού κατά το ίδιο ποσοστό. Έτσι, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται πλέον στα 359 ευρώ.

 Η μείωση των επιδομάτων θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, παρά τις προχθεσινές αναφορές του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, προς δημοσιογράφους, σύμφωνα με τις οποίες εξεταζόταν η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ανέργων από τη μείωση. Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες, δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση...
Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η υπογραφή της απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η κατ' αρχήν επικύρωση του νέου οικονομικού προγράμματος και της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό ένα μελλοντικό «παράθυρο» για ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, μετά από νέα συνάντηση που θα πρέπει να έχει προηγηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα.
Σημειωτέον ότι η υπουργική απόφαση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάθεση από το υπουργείο Εργασίας (την περασμένη Παρασκευή) τροπολογίας, η οποία προέβλεπε την αποσύνδεση σειράς παροχών, προσαυξήσεων σύνταξης, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων που συνδέονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε κατά 22%.