Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εκθέσεις αυτοψίας στον Εύοσμο που προκαλούν


Πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή σε ταράτσα οικοδομής στον Εύοσμο μειώθηκε από 64.260 σε 1.398 ευρώ με αλλαγή ημερομηνίας στο έτος ανέγερσης, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση αλλά και υποψίες στους περίοικους. Ερωτηματικά γεννιούνται για τη στάση της πολεοδομίας δυτικής Θεσσαλονίκης, που διενήργησε δύο αυτοψίες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, παρουσιάζοντας δύο διαφορετικές εκθέσεις, με συνέπεια τη μείωση του προστίμου.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr

Η υπόθεση αφορά κατασκευή διαμερίσματος 53,55 τ.μ. σε δώμα τριώροφης οικοδομής στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία ανήκει σε τρία αδέλφια και τη μητέρα τους. Γείτονας έκανε καταγγελίες τόσο στην αστυνομία όσο και στο τμήμα πολεοδομίας Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αυτοψία του αστυνομικού τμήματος Εύοσμου τον Ιούλιο του 2010 αναφέρει ότι η ανέγερση του αυθαίρετου έγινε εντός του 2010.

Η αυτοψία της πολεοδομίας
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 δύο υπάλληλοι της πολεοδομίας Δυτικής Θεσσαλονίκης διενήργησαν αυτοψία στην οικοδομή και συνέταξαν «έκθεση αυτοψίας κατασκευής και υπολογισμός προστίμων», με την οποία διαπιστώνεται η παράβαση. Ειδικότερα αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε διαμέρισμα 53,55 τ.μ. σε δώμα οικοδομής. Ως έτος κατασκευής αναφέρεται «το 2010 σύμφωνα με έγγραφο του Α.Τ. Ευόσμου». Επισυνάπτεται μάλιστα και φωτογραφία του αυθαίρετου. Βάσει της έκθεσης επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν κατασκευές μετά την 1η Ιανουαρίου 2004. Το πρόστιμο για την ανέγερση ορίζεται στις 64.260 ευρώ, ενώ για τη διατήρηση στις 32.130 ευρώ.
Έπειτα από ένσταση οι ίδιοι υπάλληλοι διενεργούν νέα αυτοψία στις 10 Νοεμβρίου του 2010, δηλαδή 42 ημέρες μετά την πρώτη, και σε έκθεσή τους βεβαιώνουν την παράβαση. Ωστόσο ως έτος ανέγερσης του αυθαίρετου αναφέρεται «το 2000 σύμφωνα με πληροφορίες». Οι υπάλληλοι αυτή τη φορά δεν αναφέρουν το έγγραφο του Α.Τ. Εύοσμου, σύμφωνα με το οποίο έτος κατασκευής είναι το 2010. Έτσι η παράβαση εμπίπτει πλέον στις διατάξεις που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές από τις 31 Ιανουαρίου 1983 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003. Οι συντελεστές βάσει των οποίων επιβάλλονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα προ του 2004 είναι διαφορετικοί. Έτσι τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μειώνονται στα 1.398 και 311 ευρώ αντίστοιχα. Οι υπάλληλοι φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη ούτε τις αεροφωτογραφίες (δορυφορικές) της περιοχής που αποτυπώνονται στο προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα ανάρτησης του Κτηματολογίου και σύμφωνα με τις οποίες το 2009 δεν υπήρχε η αυθαίρετη κατασκευή, ενώ το 2011 είναι εμφανές το διαμέρισμα στο δώμα της οικοδομής.
Στις 14 Νοεμβρίου του 2011 καταγγέλλων με αίτησή του στην πολεοδομία ζητά τη διόρθωση των εκθέσεων αυτοψίας ως προς την ημερομηνία κατασκευής του αυθαιρέτου και αναμένονται οι ενέργειες της υπηρεσίας. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός γιατί στη δεύτερη έκθεση άλλαξε η ημερομηνία, με συνέπεια να μειωθεί το πρόστιμο, γιατί αγνοήθηκαν το έγγραφο του Α.Τ. Ευόσμου και οι αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου. Η «Μ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του γραφείου πολεοδομίας δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν κατέστη δυνατό.