Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο-και είναι- αλλά είναι πασιφανές ότι η τακτική που ακολουθεί η Γερμανία-κυρίως τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Σόιμπλε- έχει βάλει τα θεμέλια προκειμένου να εκφρασθεί πολιτικά ένα ευρύ αντιευρωπαϊκό μέτωπο στην Ελλάδα.
Διότι οι πιέσεις που ασκούνται, με «απούσα» πλέον τη Μέρκελ, έχουν υπερβεί τα όρια της ταπείνωσης, προσφέροντας ισχυρό άλλοθι στους ακραίους λαϊκιστές να αυξήσουν την επιρροή τους στη κοινωνία. Ταυτόχρονα με αυτή την πολιτική, είναι προφανές ότι αποδυναμώνονται οι μετριοπαθείς αστικές πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.
Οι εταίροι μας, κυρίως οι Γερμανοί μαζί με το «κλάμπ των βορείων», παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που έχει στόχο τη χώρα μας, αλλά που σε δεύτερο χρόνο βάζει σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η υπεύθυνη εθνική στάση που κράτησαν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων παρατάξεων, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, δεν τους έδωσε την ευκαιρία που περίμεναν προκειμένου να μας «τελειώσουν» από την προηγούμενη εβδομάδα. Γι αυτό και με τις προκλητικές και παράλογες απαιτήσεις που θέτουν, σπρώχνουν την Ελλάδα στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό χάος. Με ιταμό τρόπο ζητούν από την πολιτική ηγεσία να «συρθεί» και να παραδοθεί στους όρους που θέτουν.
Πολύ απλά αυτές οι παράλογες όσο και προκλητικές απαιτήσεις, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποσπάσουν από το σκοπό μας. Και αυτός δεν είναι άλλος παρά η σωτηρία της Ελλάδας από μια άτακτη χρεοκοπία. Όπως λέει και ο λαός, «δεν πρέπει να τσιμπήσουμε». Αντιθέτως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να φθάσουμε στο στόχο μας. Η προβοκάτσια του Σόιμπλε δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή οφείλει να συμπήξει μέτωπο με τις χώρες που βρίσκονται «υπό απειλή» και να πείσει ότι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές της. Από αυτό τον πόλεμο πρέπει να βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ώστε την επόμενη ημέρα να αρχίσει αμέσως η ανασυγκρότηση της χώρας.