Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Προσεχώς... κατεδάφιση του δημοτικού αναψυκτηρίου

Εξωση του ενοικιαστή από το δημοτικό κτίριο που λειτουργεί ως μπαρ - ρεστοράν με μουσικές βραδιές στην παραλία Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το επόμενο βήμα θα είναι το γκρέμισμα ή η αλλαγή χρήσης του κτιρίου.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η πρόταση για απελευθέρωση του κτιρίου που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα σε κοντινή απόσταση από το «Μακεδονία Παλάς» κατατέθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ώστε να ενταχθεί η έκταση στο εν εξελίξει σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Το αναψυκτήριο, που εμποδίζει την οπτική επαφή με τη θάλασσα και το μοναδικό έργο «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, παρά τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του, έχει μεταβληθεί σε κέντρο διασκέδασης, προκαλώντας συχνά τις διαμαρτυρίες των περίοικων για διατάραξη κοινής ησυχίας.
Ο κ. Αβραμόπουλος, με δεδομένο ότι το συμβόλαιο με τον μισθωτή έχει λήξει εδώ και δυόμισι χρόνια και τον τελευταίο χρόνο οφείλονται μισθώματα, εξέτασε το ενδεχόμενο να επιστραφεί ο χώρος στους δημότες. Έτσι, πρότεινε, αφού γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έξωση του μισθωτή, η διοίκηση του δήμου να μελετήσει δύο ενδεχόμενα: 1. Να κατεδαφιστεί το κτίριο και να ενταχθεί η περιοχή στα σχέδια ανάπλασης της νέας παραλίας, 2. Να αξιοποιηθεί το κτίσμα για τη στέγαση άλλων χρήσεων, σημαντικών και απαραίτητων για την κάλυψη των αναγκών του δήμου.
«Το σκεπτικό είναι ότι ο δήμος δεν χτίζει καταστήματα για να τα νοικιάζει σε νυχτερινά κέντρα. Έχει τις δικές του ανάγκες. Σήμερα γίνεται ανάπλαση της παραλίας, η οποία διακόπτεται στο σημείο. Ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στους δημότες. Εκεί μπορεί να γίνει μια ήπια παρέμβαση αναψυκτηρίου, διάφανου, που να εντάσσεται στην αισθητική του χώρου, στην παραλία και τη θάλασσα, και να δένει με τα σπουδαία έργα που μας χάρισε ο Ζογγολόπουλος», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Αβραμόπουλος. «Υποτίθεται επίσης ότι νοικιάζουμε κάποια κτίρια για να έχει έσοδα ο δήμος. Τη στιγμή που δεν πληρώνονται τα ενοίκια, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να επιστραφεί το κτίριο στον δήμο», προσθέτει ο ίδιος.

Από αναψυκτήριο μπαρ - ρέστοραν
Το κτίριο λειτούργησε αρχικά ως αναψυκτήριο με το όνομα «Θεσσαλονίκη Παλάς». Το 2003, μετά από δημόσιο διαγωνισμό, υπογράφηκε με τους σημερινούς ενοικιαστές η σύμβαση παραχώρησης, που είχε διάρκεια έξι χρόνια και αρχικό ετήσιο μίσθωμα 200.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3% το έτος. Η ονομασία άλλαξε σε «Interni», με λειτουργία καφέ, μπαρ, εστιατόριο. Η σύμβαση έληξε στις 26 Ιουνίου 2009, αλλά, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ενέκρινε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή του ενοικιαστή κατά παραχώρηση και δεν προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης. Το αναψυκτήριο μετονομάστηκε σε bar - wine bar - restaurant «Maison Crystal» και τα τελευταία χρόνια διοργανώνει μουσικές βραδιές με γνωστούς καλλιτέχνες της λαϊκής και έντεχνης μουσικής. Το ετήσιο μίσθωμα του τελευταίου έτους ήταν στα 240.000 ευρώ.
«Με τη σύγχρονη τάση της αρχιτεκτονικής το bar - wine bar - restaurant Maison Crystal έρχεται να προστεθεί στην αέρινη δημιουργία του Ζογγολόπουλου και τα γαλάζια νερά του Θερμαϊκού», διαφημίζεται η επιχείρηση στην ιστοσελίδα της, όπου προστίθεται ότι «ανοίγει το πρωί για καφέ με ambient μουσικές και συνεχίζει στους βραδινούς ρυθμούς με πιο χορευτικές μουσικές από τη διεθνή σκηνή και δυνατούς ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι ιδιοκτήτες του οφείλουν στον δήμο περισσότερα από 100.000 ευρώ. Η «Μ» επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τους συνιδιοκτήτες, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι αργά χθες βράδυ.

Δεν έχει προβλεφθεί παρέμβαση
Η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και δικτύων Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος δεσμεύτηκε, μετά την ολοκλήρωση της αποβολής του μισθωτή, να μελετήσει με τη διεύθυνση τεχνικών έργων τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου. «Στη μελέτη ανάπλασης της παραλίας δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και για την περιοχή των ομίλων. Θα πρέπει, όσο διαρκεί το έργο, να κάνουμε μια μελέτη ένταξης. Θα έρθουμε σε επαφή με τον μελετητή κ. Νικηφορίδη, για να μας καταθέσει πρόταση», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Κουράκης, υπογραμμίζοντας ότι «τη στιγμή που οφείλονται μισθώματα μπορεί να αποδεσμευτεί το ακίνητο».
Στην περιοχή του μπαρ τελειώνει ο νέος Κήπος του Ίσκιου, που δημιουργείται στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλίας. Το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος στα σχέδια μένουν ως έχουν, όπως ουδεμία παρέμβαση γίνεται στη θέση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Στόχος της δημοτικής αρχής, όμως, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου με νέα αισθητική και όχι η διατήρηση του σημερινού τοπίου.