Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αγρότες από το Νευροκόπι θα μοιράσουν 10.000 κιλά πατάτες

Το παράδειγμα των κτηνοτρόφων, που πριν από τα Χριστούγεννα μοίρασαν τα προϊόντα τους σε περαστικούς, θα ακολουθήσουν αύριο οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου σε ένδειξη διαμαρτυρία
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Με αφορμή την 24η Αgrotica θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ, για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές πώλησης και τις μεγάλες αδιάθετες ποσότητες της σοδειάς τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους θα μοιράσουν 2.000 πεντάκιλα τσουβάλια με πατάτες, προκειμένου ο κόσμος να δοκιμάσει το προϊόν τους και να τους στηρίξει. Όπως τονίζουν οι αγρότες του Νευροκοπίου, το 70% της παραγωγής τους, δηλαδή περίπου 5.000 τόνοι πατάτας, παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες.

Συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ
Λίγο αργότερα στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ θα καταλήξει η πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων της ΠΑΣΥ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ειδικότερα στις 12 το μεσημέρι η ΠΑΣΥ καλεί σε συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας. Μαζί τους θα διαδηλώσουν και άλλοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ ο εκπρόσωπος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Αλέκος Ουγγρίνος. «Ο αγώνας κατά της κυβέρνησης του μνημονίου και των εκπροσώπων του κεφαλαίου είναι κοινός», είπε ο κ. Ουγγρίνος, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους «να αντισταθούν στη σφοδρή αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος κατήγγειλε ότι οι γαλακτοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με τις οποίες συνεργάζονται αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα τους. «Ξεκληρίζουν τους αγρότες στην ύπαιθρο και φθηναίνουν το κόστος της εργασίας στις πόλεις. Αυτό είναι το σχέδιό τους», είπε ο κ. Ζαργιανόπουλος. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της ΠΑΣΥ άρχισαν πριν από μία εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα με συγκεντρώσεις έξω από τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ, της ΑΤΕ και της ΔΕΗ και κορυφώνονται αύριο.

Στο «Ι. Βελλίδης» ο ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος με αφορμή την Agrotica o ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πυλώνας ανάπτυξης και διέξοδος από την κρίση» με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.