Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Το Καπάνι εκσυγχρονίζεται

Σχέδιο για την αναβάθμιση της ιστορικής παραδοσιακής αγοράς Καπάνι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συντήρηση των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμό, χώρους υγιεινής και ειδική σήμανση, εκπονεί η δημοτική αρχή.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της ιστορικής αγοράς Καπάνι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και των αντιδημάρχων Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν και Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη με εκπροσώπους των επαγγελματιών που τα καταστήματά τους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή (οδοί Σολομού, Μενεξέ, Βλάλη, Ασκητού, Κυδωνιάτου). Κατά τη συνάντηση, που έγινε στο δημαρχείο, ο Γιάννης Μπουτάρης άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τις προτάσεις και τα αιτήματα των επαγγελματιών, οι οποίοι του μετέφεραν την εικόνα της αγοράς, που, όπως είπαν, «έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας».

Στασιμότητα από το 1997
Δήμος και φορείς συμφώνησαν να οριστούν τρεις εκπρόσωποι των επαγγελματιών οι οποίοι θα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για την αναβάθμιση της λειτουργίας της αγοράς. Παράλληλα συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα, με την προοπτική να αναζητηθούν τρόποι για την υλοποίησή τους, όπως η βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος -τονίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη από την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997- και η τοποθέτηση στεγάστρων όπου αυτά δεν υπάρχουν (οδοί Σολομού και Κυδωνιάτου). Ειδική μέριμνα θα ληφθεί επίσης για ζητήματα καθαριότητας και αστυνόμευσης της περιοχής, ενώ θα μελετηθούν άλλα αιτήματα των επαγγελματιών, όπως η χορήγηση κάδων κλειστού τύπου και ανακύκλωσης, η μετατροπή της οδού Ερμού σε λεωφορειόδρομο και το ενδεχόμενο παραχώρησης της δυνατότητας δωρεάν στάθμευσης σε πάρκιγκ της περιοχής.
Ανοιχτό παρέμεινε το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών που ζητούν οι επαγγελματίες της ιστορικής αγοράς, δεδομένου ότι από το τρέχον έτος τα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 8%. Οι επαγγελματίες, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, όσον αφορά την προσέλκυση τουριστών στην πόλη, σημειώνοντας πως αυτές οι ενέργειες είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο στα καταστήματά τους, παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.