Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μισό βήμα πριν τον επίλογο

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Στην αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων, που απαιτούν οι διεθνείς εταίροι και δανειστές της χώρας, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για το Μνημόνιο ΙΙ, και φυσικά για την ολοκλήρωση του PSI.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε απόψε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, και ενώ είχαν προηγηθεί πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα συμφωνεί σε μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 25%, αντί του 35% που έθετε μέχρι πρότινος ως απαίτηση στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει εφάπαξ.
Κι όλα αυτά, στην κατάληξη μιας δύσκολης μέρας, στη διάρκεια της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί προσδιόρισαν ως αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ελλάδα, την ουσιαστική προώθηση μεταρρυθμίσεων, και οι Βρυξέλλες έστελναν το μήνυμα ότι ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει.