Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζει ο Βενιζέλος

Είναι γεγονός πως η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, αυτής της «επιτέλους» αλλαγής του Προέδρου, δεν θα είναι η ευκολότερη.
Η δικαιολογημένη αγανάκτηση της κοινωνίας, για την πράσινη παράταξη, αποτυπώνεται όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στον τρόπο που τα ίδια τα στελέχη λειτουργούν μεταξύ τους.
Το στοίχημα δεν είναι μόνο με ποιους όρους θα γίνει η επιβεβλημένη αυτοκάρθαση, αλλά και από ποιους.

Το Παπανδρεϊκό μπλοκ, φοβάται την «επιβεβλημένη» πολιτική τιμωρία, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας.
Στελέχη που εντάχθηκαν στην πράσινη παράταξη με τον οραματικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου, ένιωσαν την απόλυτη απογοήτευση, όταν ο Γιώργος πήρε ότι πολυτιμότερο είχε δώσει ο πατέρας του. Την δημοκρατική κοινωνική συνοχή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε να περιγράψει το νέο ΠΑΣΟΚ και ίσως και το νέο λογότυπο, με όρους σοσιαλδημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος και όχι κινήματος πια.
Είναι σαφείς οι ρόλοι για το νέο ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βάζει το μυαλό, το όραμα και τις τεχνικές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υλοποιεί.
Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην παρουσίαση της πλατφόρμας του Ανδρέα Λοβέρδου, αποτυπώνεται η επόμενη ημέρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο άνθρωπος που πήρε επάνω του, όλα τα τραγικά λάθη της οικονομικής πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ακόμη φορτώθηκε και αυτά της τραγικής προεκλογικής ατάκας της Λούκας Κατσέλη, «λεφτά υπάρχουν». Κράτησε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Ο Χρήστος Αηδόνης ο Δραμινός, ήπιων τόνων πολιτικός, ο στενότερος συνεργάτης του Λοβέρδου, που με την εναντίωσή του σε πολλά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα χαράτσια, εκπροσωπεί πλατιές λαϊκές μάζες και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται ως ο νέος «Καρχιμάκης». Μαζί με τον Λοβέρδο θεωρούνται ικανοί συνομιλητές και με τη ΝΔ και με τη ΔΗΜΑΡ για μετεκλογικές συνεργασίες.
Οι δυναμικές κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, εκπροσωπώντας το γυναικείο φύλο και έχοντας μεγάλη αποδοχή στις τοπικές τους κοινωνίες, θα έχουν στην ευθύνη τους, τη δημιουργία του νέου κοινωνικού προφίλ, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Όλο το «νέο» επιτελείο, με ιδεολογική βάση την πλατφόρμα του Λοβέρδου, παρουσιάζει ένα κοινό, εναντιώθηκε στο πέρασμα των δύο τελευταίων ετών είτε με το προεκλογικό επικοινωνιακό φιάσκο, είτε με τις επιλογές της στενής ομάδας Παπανδρέου. Και για δύο από αυτούς «στοίχισε» και την υπουργική θέση.
Επιπλέον τα «ΝΑΙ» τους, στο τελευταίο μνημόνιο, όπως αυτό της ΝΔ, στη λογική της λιγότερο κακής λύσης, τους χαρακτηρίζει ως ικανούς συνομιλητές και έναντι της Τρόικας και έναντι προτάσεων μετεκλογικής συνεργασίας με το επιτελείο της Συγγρού.