Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Όλα εξαρτώνται από τη Λαγκάρντ

Η λογική λέει ότι μέχρι το απόγευμα, που θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στις Βρυξέλλες δείχνει αναβρασμό, όπως φάνηκε και από τις χθεσινοβραδινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Το Eurogroup, δηλαδή…
η Γερμανία, θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο θεωρεί επαρκή την πολιτική δέσμευση που ανέλαβαν τα ελληνικά κόμματα, και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την υπογραφή, και την εν συνεχεία εκταμίευση του Μνημονίου ΙΙ, ώστε με τον τρόπο αυτό να λήξει και η επίσης κρίσιμη εκκρεμότητα με το PSI.
Στο Βερολίνο, αν πιστέψουμε τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, είναι αποφασισμένοι να δίνουν τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με δόσεις, και αν χρειάζεται, να ζητούνται πριν από κάθε εκταμίευση πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Το «κλειδί» των εξελίξεων ωστόσο, φαίνεται να το κρατά η Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Φιγιόν και νυν Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα βρίσκεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Για να συμμετάσχει ενεργά, και όχι απλώς να παρακολουθήσει τις εργασίες του Eurogroup.
Αν η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίξει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ικανοποιημένο από τις εξελίξεις στην Αθήνα, και προσδιορίσει ως βιώσιμο το χρέος για τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο ΙΙ «κλείδωσε». Διαφορετικά…