Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Το μέλλον… σε φωτογραφία

Οι ιδιότητες με τις οποίες συναντήθηκαν σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, μικρή σημασία έχουν. Θα τολμούσε να υποστηρίξει κανείς το ίδιο και για τις θέσεις που διατύπωσαν.

Ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Συζήτησαν και για το Μνημόνιο ΙΙ, που ο Φώτης Κουβέλης καταψήφισε, και δεν επρόκειτο, όπως ρητά επανέλαβε, να υπέγραφε ποτέ.
Όσοι ωστόσο κινούνται πολιτικά στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, έβλεπαν τη φωτογραφία, και δυσκολεύονταν να συγκρατήσουν τη φαντασία τους. Σκέφτονταν ένα κοινό μέλλον, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω πολιτική πολυδιάσπαση του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ο νεότευκτος πολιτικός φορέας που εισπράττει κατά πολύ μεγάλο μέρος, τη δυσαρέσκεια της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Το συνεπές «όχι» στο Μνημόνιο ΙΙ αποτελεί το πρωταρχικό πολιτικό επιχείρημα του κόμματος, εμπλουτισμένο με δόσεις… αναμνήσεων από την εποχή του εκσυγχρονισμού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλά στελέχη που απέκτησαν ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα δίπλα στον Κώστα Σημίτη, σπεύδουν σήμερα… ιδρωμένα να ενταχθούν στον κομματικό σχηματισμό του Φώτη Κουβέλη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη, προβάλλει ως ο αυτονόητος και… μόνος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως είναι ο μόνος που μπορεί να εμφυσήσει ελπίδα στην απογοητευμένη εκλογική βάση του Κινήματος, το γεγονός ωστόσο ότι έχει ταυτιστεί υπερβολικά με το Μνημόνιο και τα… δεινά του, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός πολιτικού ισοδύναμου. Με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Σαν τη… Δημοκρατική Αριστερά, για παράδειγμα.
Το μανιφέστο του Ανδρέα Λοβέρδου άλλωστε, πάνω στο οποίο θα χτιστεί το «νέο ΠΑΣΟΚ», ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της πολιτικής συνεργασίας. Ενθαρρύνοντας την ανάδειξη αυτόνομων ιδεολογικών τάσεων στο εσωτερικό του Κινήματος. Με δικαίωμα… νομής της εξουσίας.