Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ισόβια για τον Μπασμπούγ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Πριν από μερικές εβδομάδες, η αιφνίδια σύλληψη του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού εν αποστρατεία Ίλκερ Μπασμπούγ, προκάλεσε σάλο στη γειτονική χώρα.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, δηλαδή στην ιστορία του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, θεματοφύλακας του οποίου ανέλαβε ο στρατός για τις δεκαετίες που ακολούθησαν, όπου ένα σημαίνων στέλεχος της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα στο ανώτατο πόστο, οδηγείται στη φυλακή.

Ο Μπασμπούγ κατηγορήθηκε για ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνωμοσία της Εργκενεκόν, της μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που αποκαλύφτηκε ότι σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως και μετά από την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα στο Αιγαίο, όπως προέβλεπε το σχέδιο «Βαριοπούλα».
Φυσικά, ο Ίλκερ Μπασμπούγ δια των δικηγόρων του, δήλωσε αθώος των κατηγοριών, και επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για σκευωρία σε βάρος των στρατιωτικών, προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική εξουσία της.
Χθες, ο εισαγγελέας ο οποίος διερευνά την υπόθεση, και μελέτησε σε βάθος τις καταγγελίες που βαρύνουν τον Ίλκερ Μπασμπούγ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον πρώην αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και η κόντρα παίρνει διαστάσεις.