Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μια συνάντηση με… ουρά

Η σημερινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει… ουρά. Μετά την επιστροφή του από την Κόστα Ρίκα, όπου ουσιαστικά «κλείδωσε» την επανεκλογή του στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη.

Σε μια προσπάθεια να διαγνώσει το κλίμα που διαμορφώνεται σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς και τις καινούριες ισορροπίες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με φόντο το αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη για εκλογή νέου επικεφαλής της Κ.Ο., και την έντονη φημολογία που διακινείται στο παρασκήνιο, για κίνημα ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου… χωρίς χρονοτριβή, με χρονική στιγμή εκδήλωσης την επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στις 2 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει την ιδιαίτερη σημειολογία της, με βάση όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται, περί συμφωνίας των δυο πολιτικών, για ένα «πακετάρισμα» της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, στη βάση του μοντέλου που ακολουθήθηκε το 2004, όταν ο Κώστας Σημίτης έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου.
Προκειμένου ωστόσο να αποφορτιστεί το κλίμα, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διέρρευσε ότι στη συνάντηση θα παρίσταται και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να ενημερωθεί από πρώτο χέρι, για το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων.
Η εξήγηση έχει τη σημασία της. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη στην οποία στηρίζεται κατά 75% η κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίσουν να επιδεικνύουν διάθεση αντάρτικού, όπως συνέβη πριν από μερικές μέρες στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε η πτώση είναι πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύουμε.