Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μελέτη: Naked mole-αρουραίους αποκαλύψει ενδείξεις για τη θεραπεία της αρθρίτιδας


Πειράματα σε γυμνό mole-αρουραίους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες για τους ανθρώπους που πάσχουν από επώδυνη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science .
Οι μερικώς τυφλοί, άτριχος, ρυτιδωμένο, τα ψυχρόαιμα θηλαστικά ήταν καλοί υποψήφιοι για τη μελέτη λόγω των μοναδικών έλλειψη ευαισθησίας τους σε οξύ προκαλείται πόνος.
Εγγενής στην υποσαχάρια Αφρική, το γυμνό mole-rat κάνει το σπίτι του burrowed βαθιά σε τεράστιες αποικίες σε υπόγειες σήραγγες, με πρόσβαση σε πολύ λίγο οξυγόνο και τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.
«Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τη σειρά του θα προκαλούσε οξέωση, αλλά το γυμνό mole-rat έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο για να διαχειριστεί αυτό το φορτίο οξέος και να είναι σε θέση να ζουν σε όξινο περιβάλλον, το οποίο για τα περισσότερα άλλα τρωκτικά στον κόσμο θα ήταν ακατοίκητες », δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Ewan Αγίου John Smith, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιστήμονες λένε ότι στα περισσότερα θηλαστικά - συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου - την έκθεση σε οξύ διεγείρει ειδικά κανάλια στις άκρες των αισθητηριακών νευρώνων, που ονομάζεται αλγοϋποδοχείς. Μόλις ενεργοποιηθούν αυτές αλγοϋποδοχέων, μεταδίδουν το σήμα προς τον νωτιαίο μυελό προς τον εγκέφαλο.
Αλλά μεταξύ γυμνό αρουραίους mole-, αν και οξύ προκαλεί την αλγοϋποδοχείς, πόνος-αισθητήρια νευρώνες τους περιέχουν πρωτεΐνες με γενετικές μεταλλάξεις που εμποδίζουν τους νευρώνες από το ψήσιμο στα ανοικτά σήματα πόνου σε απάντηση στο οξύ.
Οι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, που συνήθως συνδέονται με οξέωση, λένε οι επιστήμονες.
"Εάν ένα φάρμακο θα μπορούσε τώρα να αναπτυχθεί η οποία ενεργεί πάνω σε αυτούς συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αισθητηριακών νευρώνων, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα των οξέων για να προκαλούν πόνο στους ασθενείς με αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις," είπε ο Smith.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών , περίπου 50 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ (περίπου 1 στους 5) έκθεση διαγνωσμένο αρθρίτιδα. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 67 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
"Μπορούμε να μάθουμε πολλά από συγκριτική φυσιολογία. Με την κατανόηση πώς ένα ζώο που προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, αυτό θα μας διδάξει πολλά δικά βιολογικό μας σύστημα ", δήλωσε ο νευροεπιστήμονες Gary R. Lewin, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Max Delbrück Μοριακής Ιατρικής στη Γερμανία.
Η γυμνή mole-rat έχει αποτελέσει αντικείμενο άλλων πρωτοποριακές μελέτες. Η Buck-δόντι τρωκτικό έχει βρεθεί να έχει μια ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια ζωής? Μπορεί να ζήσει τρία χρόνια περισσότερο από ό, τι άλλα τρωκτικά και είναι ανθεκτικά στον καρκίνο.
Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες αλληλουχία και ανέλυσε ολόκληρο το γονιδίωμα, το οποίο Smith και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για την επόμενη φάση της έρευνάς τους.
"Είναι ωραίο να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, ειδικά όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως αναμένεται », είπε ο Smith
cnn