Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Το Κέντρο ως απάντηση στην άκρα Δεξιά και Αριστερά

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Η εποχή που διανύουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτηρίζεται ως η «εποχή των άκρων». Η οικονομική κρίση που αδιάκριτα πλήττει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στις «κοιμισμένες ιδεολογίες» να αφυπνισθούν.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι σαφές ότι ενισχύει τον λαϊκισμό, ο οποίος με τη σειρά του «μεταμορφώνεται» σε εγγυητή των λαϊκών συμφερόντων. Ο Φασισμός και ο Κομμουνισμός επιστρέφουν, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.
Προφανώς ο πολιτικός κόσμος έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κυκλική κίνηση της ιστορίας. Τα αστικά κόμματα δεν έμαθαν από τα λάθη τους και δεν διδάχθηκαν από την ιστορία. Επιμένουν να συμπεριφέρονται με αυτιστικό τρόπο, τροφοδοτώντας τον φανατισμό των άκρων με επιχειρήματα κατά της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Και αντί να αντισταθούν στα άκρα και να απομονώσουν ακραία στοιχεία που δραστηριοποιούνται στους κόλπους τους, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Συμπλέουν μαζί τους προκειμένου να φανούν αρεστά στις μάζες.
Δυστυχώς οι μετριοπαθείς φωνές, που υπάρχουν ευτυχώς μέσα στα κόμματα, καλύπτονται απ’ τις κραυγές των φανατικών. Προς το παρόν οι ηγεσίες αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ανθίσταται στην επέλαση των άκρων. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες. Διότι από τη στιγμή που η ανασφάλεια και ο φόβος, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης της οικονομίας, θα βρουν «πολιτική έκφραση» στα Αριστερά και στα Δεξιά του γραμμικού άξονα, ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στο αναπότρεπτο θα είναι μεγάλος.
Οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα σε όλα τα κόμματα, οφείλουν να βγουν ανοιχτά στη κοινωνία και με ειλικρινή τρόπο να συζητήσουν μαζί της. Να παραδεχθούν τα λάθη του πολιτικού συστήματος και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Η κυβέρνηση που προέκυψε ως ανάγκη πρέπει να λειτουργήσει. Και είναι υποχρέωση, όλων των κομμάτων που τη στηρίζουν, να τη βοηθήσουν να ολοκληρώσει την αποστολή της. Είναι απαράδεκτο και ανάξιο των κρίσιμων ιστορικών στιγμών που διανύουμε, να την αντιπολιτεύονται οι ίδιοι που με κοπιαστικές προσπάθειες συνέβαλαν για να σχηματισθεί. Αν συνεχισθεί αυτή η απροθυμία, τότε μην έχει κανείς αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα κρύβει οδυνηρές εκπλήξεις για τα αστικά κόμματα.
Φρονώ ότι απέναντι στη σαγηνευτική γοητεία του λαϊκισμού, απέναντι στην άκρα Δεξιά και στην άκρα Αριστερά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα προστασίας της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Κέντρο. Ο χώρος της μετριοπάθειας και του νηφάλιου πολιτικού λόγου, της συναίνεσης και της σύνθεσης, του νέου πατριωτισμού και της εθνικής αναγέννησης. Μια πλατειά δημοκρατική συμμαχία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που θα ανακόψει και εν συνεχεία θα περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα την απήχηση της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς. Η απάντηση τον λαϊκισμό και στον φανατισμό των άκρων, είναι μια μεγάλη Κεντρώα πλατφόρμα.