Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ και η Αποστασία

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Θα μπορούσε κανείς να βάλει στοίχημα, με σχεδόν βέβαιο κέρδος και άμεση… εκταμίευση, ότι στην πολιτική κορύφωση των απαντήσεων προς τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από στελέχη που ανήκουν στο ευρύτερο παπανδρεϊκό στρατόπεδο, τον Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη θα ακολουθούσε ο Χάρης Καστανίδης.
Ο άλλοτε υπουργός Εσωτερικών και θεωρητικός υπέρμαχος του δημοψηφίσματος, που έμελλε τελικά να στερήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου την πρωθυπουργία, πήρε την πρωτοβουλία για κείμενο θέσεων με την υπογραφή 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το μέλλον του Κινήματος αλλά και συνολικά του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Οι θέσεις του Χάρη Καστανίδη για την πολιτική αναγκαιότητα να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ την ιδεολογική αγκαλιά του σε όμορους χώρους και δυνάμεις, είναι γνωστές και πολλάκις διατυπωθείσες στο παρελθόν. Εκείνο ωστόσο που έχει και χρονική σημειολογία, είναι η έμφαση στη θεωρία της «Αποστασίας». Δηλαδή, στην εκ των έσω ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου, και μάλιστα σε δυο στάδια.
Αρχικά από την πρωθυπουργία και το Μέγαρο Μαξίμου, και εν συνεχεία από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την Ιπποκράτους. Ένα «σχέδιο», στο οποίο, ο Χάρης Καστανίδης και οι υπόλοιποι βουλευτές, καταλογίζουν ουσιαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, από τη στιγμή που με το κείμενο θέσεων το οποίο δημοσίευσαν, απαντούν σε όσα είπε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά του Γιώργου Παπανδρέου.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον φυσικά, θα είναι η δημόσια αναφορά και… σε άλλους. Που προφανώς ενδιαφέρονται επίσης για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, βλέποντας ως καταλληλότερο επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ… τον εαυτό τους.