Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΕΝΝΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.πρωτ.: 2445/07-12-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με Θέμα : «Εξίσωση τιμοκαταλόγου εξόδων γέννας και επιδόματος τοκετού και επιπλέον κίνητρα για την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης γεννήσεων στην Ελλάδα».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά άρνησης ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, να περιθάλψουν ανασφάλιστες ετοιμόγεννες γυναίκες, εξαιτίας αδυναμίας να προκαταβάλουν τα έξοδα τοκετού σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο υγειονομικών υπηρεσιών.

Παρά την πρόσφατη επίλυση, από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, του σοβαρού αυτού ζητήματος που εμφάνιζε ανάλγητη την Ελληνική Πολιτεία, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι δυστυχώς στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οικογένειες χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, οι οποίες αδυνατούν να καταβάλλουν έστω και εκ των υστέρων τις δαπάνες τοκετού. Σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό τιμοκατάλογο οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 950 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και 1500 ευρώ για τον τοκετό με καισαρική τομή, ποσά αισθητά μεγαλύτερα σε σχέση με τα θεσμοθετημένα προνοιακά επιδόματα τοκετού (600 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική).

Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομικοκοινωνική συγκυρία και το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη ο δωρεάν τοκετός για όλες τις Ελληνίδες μητέρες, αποκτά ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία.

Γι' αυτό και προτείνει μέσω της ερώτησής του :

• την εξίσωση της διαφοράς ανάμεσα στα ποσά τιμοκαταλόγου εξόδων γέννας, με τα αντίστοιχα προνοιακά επιδόματα τοκετού και

• τη θεσμοθέτηση επιπλέον άμεσων κινήτρων για την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα.



*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ (Αρ.πρωτ.: 2445/07-12-2011)

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ



ΘΕΜΑ : «Εξίσωση τιμοκαταλόγου εξόδων γέννας και επιδόματος τοκετού και επιπλέον

κίνητρα για την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης γεννήσεων στην Ελλάδα».



Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες κοινωνικών οργανώσεων, μετά την ισχύ του νέου τιμοκαταλόγου υγειονομικών υπηρεσιών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο άρνησης περίθαλψης ανασφάλιστων ετοιμόγεννων γυναικών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, λόγω αδυναμίας προκαταβολής των εξόδων γέννας.

Με πρόσφατη εγκύκλιο του αρμοδίου Υπουργείου, ρυθμίσθηκε το σοβαρό αυτό ζήτημα που εμφάνιζε το κράτος πρόνοιας ως ανάλγητο και πλέον δεν ζητείται προκαταβολικά το ποσό των εξόδων γέννας, που βάσει τιμοκαταλόγου ανέρχεται σε 950 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και 1500 ευρώ για τον τοκετό με καισαρική τομή.

Εξακολουθεί όμως σ' αυτή τη δύσκολη για τη χώρα οικονομικοκοινωνική συγκυρία, να υπάρχουν οικογένειες χωρίς καμία ασφάλιση, που αδυνατούν να συγκεντρώσουν αυτά τα χρηματικά ποσά, τα οποία είναι αισθητά μεγαλύτερα σε σχέση με τα θεσμοθετημένα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν (600 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική).

Με δεδομένο το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ο δωρεάν τοκετός για όλους τους Έλληνες πολίτες, αποκτά ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία.

Για όλα τα παραπάνω,



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Υπάρχει η πρόθεση εξίσωσης της διαφοράς ανάμεσα στα ποσά τιμοκαταλόγου εξόδων γέννας, με τα αντίστοιχα προνοιακά επιδόματα τοκετού ;

2. Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομικοκοινωνική συγκυρία, εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία τη θεσμοθέτηση επιπλέον άμεσων κινήτρων για την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα ; Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτη