Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η συμμαχία που… έλειπε, από τον Βενιζέλο

Δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό… οξύμωρο: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μιλάει για το μέλλον, σε μια εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας παραμένει ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική παρέμβαση.

Οι μνήμες ταξιδεύουν στο όχι και τόσο μακρινό 2007. Τότε, στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του Κινήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε φουριόζος, για να ηττηθεί τελικά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Με πανηγυρικό, αν και σχετικά απρόσμενο τρόπο.
Απέναντι στον τότε δελφίνο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και επομένως στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, βρέθηκε η πανίσχυρη ομάδα των συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στελέχη με ιστορικές αναφορές στον Γιώργο Γεννηματά, και κάποιοι στο περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η δική τους σθεναρή αντίσταση σε όσους επέμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να αλλάξει ηγεσία, για να έχει μέλλον στη διεκδίκηση της εξουσίας, απέτρεψε την αλλαγή… οικόσημου στο Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και… μετάλλαξε ο Κώστας Σημίτης.
Τέσσερα χρόνια μετά, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβάλει ως εκείνος ο οποίος μπορεί να εκφράσει καλύτερα, και να ενώσει το «όλον ΠΑΣΟΚ». Η σπουδή των συνδικαλιστών να σταθούν, έστω και σημειολογικά στο πλευρό του, δείχνει τη φορά των πραγμάτων.