Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Oι Σοσιαλιστές παραδέχονται ότι… θα χάσουν

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 20 Νοεμβρίου, οι Ισπανοί αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, για να αποδοκιμάσουν… το ίδιο μαζικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Έστω κι αν απέναντί τους θα βρίσκεται ο δημοφιλής Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και όχι ο Χοσέ Θαπατέρο, τα δυσμενή αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του οποίου θα πληρώσουν στην κάλπη οι Σοσιαλιστές. Με το Λαϊκό Κόμμα να προετοιμάζεται για μια εκκωφαντική νίκη, με εξίσου μεγάλη διαφορά, και τον Μαριάνο Ραχόι να προβάλλει ήδη ως ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ένα πολιτικό κόμμα ωστόσο, οφείλει να δίνει τη μάχη του ως το τέλος, και ανεξαρτήτως των αντικειμενικών πιθανοτήτων που υπάρχουν για την έκβαση αυτής της μάχης. Καθώς, στην πολιτική ο «πόλεμος» είναι διαρκής, και οι «μάχες» τα ενδιάμεσα επεισόδιά του.
Έτσι, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο πλευρό του Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα βρέθηκε και ο Φελίπε Γκονζάλεθ. Ο ιστορικός ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο οποίος έχασε την εξουσία από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, βοήθησε ωστόσο τα μέγιστα τον Χοσέ Θαπατέρο, όχι μόνο να ανέβει στην εξουσία, αλλά κυρίως να διατηρηθεί σε αυτήν.
Η επάνοδος του Φελίπε Γκονζάλεθ από την πολιτική «εφεδρεία», στέλνει το μήνυμα ότι οι Σοσιαλιστές κοιτάζουν ήδη στην επόμενη μέρα. Και προετοιμάζονται για την ανασυγκρότησή τους, μετά τη βέβαιη ήττα στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου. Με τον Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα στο τιμόνι τους. Και τους υπόλοιπους κοντά του, ώστε να διαφυλαχθεί ένα μίνιμουμ ενότητας. Με την προσδοκία ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει στη ραγδαία φθορά και του Μαριάνο Ραχόι. Ώστε να… ξαναέρθει η σειρά τους.