Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Θέμα διαδοχής (και) από τον Σκανδαλίδη

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το 2007, μετά τη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου.
Έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο τότε Πρόεδρος του Κινήματος σήκωσε το γάντι, και ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες, που προέβλεπαν την απευθείας εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, το σκηνικό άρχισε σταδιακά να μεταβάλλεται, από τη σχεδόν βέβαιη εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλαδή την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα είναι και η ίδια υποψήφια, τελικά όμως ανακοίνωσε τη στήριξή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου, έστω και υπό όρους που ενόχλησαν τον πολιτικό επίγονο του παπανδρεϊσμού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είδε ταυτόχρονα τους περισσότερους εκ των λεγόμενων «κορυφαίων» του ΠΑΣΟΚ, θα παίρνουν θέση στο πλευρό του. Το ίδιο έκαναν και οι συνδικαλιστές, μια εξαιρετικά κρίσιμη μάζα, και βραχίονας που αποδείχτηκε καταλυτικός για τη μάχη της διαδοχής.
Και τέλος, προέκυψε και μια τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη. Που σύμφωνα με την εκ των υστέρων επιμέρους ανάλυση του αποτελέσματος, διευκόλυνε και δεν δυσκόλεψε τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητείται και πάλι, ειδικά μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Πολλά στελέχη θέτουν δημοσίως, και πολύ περισσότερα… κατ’ ιδίαν, θέμα ηγεσίας, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Η παπανδρεϊκή ομάδα ανθίσταται, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει.
Η αμφισβήτηση ωστόσο κορυφώνεται. Το ίδιο και η πίεση που ασκείται. Μάλλον λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου θα ένιωσε δυσάρεστη έκπληξη, ακούγοντας σήμερα τον Κώστα Σκανδαλίδη, στον επίλογο της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να ανοίγει ευθέως θέμα ηγεσίας.
«Είναι ευκαιρία να δούμε την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος και των θεσμών της δημοκρατίας. Να ανακτήσουν τα πολιτικά κόμματα το νήμα που τα νομιμοποιεί στην κοινωνία, πριν καταπλακωθούν πάνω στα ερείπια της Μεταπολίτευσης. Η παράταξή μας προσέφερε πολλά, αλλά πρέπει να προσθέσει και κάτι στον εαυτό της. Η πορεία πρέπει να είναι συντεταγμένη, και η ενότητα να κινείται στις βάσεις της πολιτικής και του προγράμματος, και όχι στις ανούσιες διακηρύξεις και τους διαγκωνισμούς. Οι λύσεις πρέπει να είναι δημοκρατικές και θεσμικές. Το αποτέλεσμα να είναι αναμφισβήτητο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου να εμφανίσει τάχιστα το χρονοδιάγραμμα και τον ορίζοντα των πρωτοβουλιών για την ανάταξη του πολιτικού μας χώρου. Θα ανοίξει καθαρά το δρόμο που θα ακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες, θα προσδιορίσει τις διαδικασίες, θα θέσει τα πάντα επί τάπητος», δήλωσε με νόημα ο Κώστας Σκανδαλίδης, ανοίγοντας το θέμα της διαδοχής.