Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η επιστροφή του “πολιτικού κέντρου”

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Το πολιτικό κέντρο επιστρέφει. Το βλέπουμε στην Ιταλία, όπου η παραίτηση Μπερλουσκόνι αναμένεται να «διευκολύνει» την έξοδο μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων προς τον «μεσαίο χώρο».
 Αρχίζει όμως να διαφαίνεται μια ανάλογη μετακίνηση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια δεξιά μονεταριστική πολιτική η οποία επιδείνωσε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της ευρωζώνης.
Η επιστροφή του κέντρου, ως απάντηση στη κρίση, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το «ιστορικό» κέντρο. Η αντιπαράθεση δεν γίνεται πλέον με αντίπαλο τα άκρα. Αυτό είναι δεδομένο. Η αντιπαράθεση έχει εκλυτικό αίτιο το «αφήγημα» της κρίσης, το οποίο αναπαράγεται από την Αριστερά και τη Δεξιά. Η επιστροφή συνεπώς έχει να κάνει με μια άλλη προσέγγιση της πολιτικής.
Η σύνθεση διαφορετικών απόψεων, μέσα από τη συναίνεση και τη συνεννόηση, δημιουργεί ένα διαφορετικό πλαίσιο όπου πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο πραγματισμός και η αποτελεσματικότητα. Ο δογματισμός της ιδεολογίας που γεννά φανατισμούς και ψυχώσεις, αργά αλλά σταθερά υποχωρεί.
Το πολιτικό κέντρο, όπως αυτό διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του στην Ιταλία και εδώ στην Ελλάδα, είναι σταθερά προσανατολισμένο στην Ευρώπη, είναι αντίθετο στην υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, υπέρ της ανάπτυξης και του κράτους στρατηγείο. Είναι προφανές ότι η επιστροφή έχει αρχίσει…