Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ… δανείζει ψηφοφόρους

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Rass για το «Παρόν», επιβεβαιώνουν αντίστοιχη εικόνα που έχουν διαμορφώσει το τελευταίο διάστημα οι μετρήσεις και άλλων εταιρειών. Όχι μόνο στο θέμα της μεγάλης διαφοράς που έχει καταφέρει να «χτίσει» η Νέα Δημοκρατία, και της αντίστοιχης σημαντικής υποχώρησης της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο σκέλος της ενίσχυσης των κομμάτων της Αριστεράς.
Μια περαιτέρω ανάλυση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, δείχνει ότι το νυν κυβερνών κόμμα, ουσιαστικά «παρκάρει» ψηφοφόρους στα κόμματα της Αριστεράς. Ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής δεξαμενής του Κινήματος, που αντιδρά στην πολιτική την οποία ακολούθησε τα δυο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στρέφεται σε όμορους ιδεολογικούς χώρους. Κυρίως στη Δημοκρατική Αριστερά, και δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Οικολόγους.
Η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν κομίζει «νέα ήθη» στο ισοζύγιο των δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Και άλλες φορές στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ έβρισκε εναλλακτικές στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία επέλεγαν συνήθως προσωρινά οι οπαδοί του, και εν μέσω προεκλογικής πόλωσης, επέστρεφαν «στο μαντρί».
Αυτή τη φορά, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να επαναληφθεί μια τέτοια εκλογική συμπεριφορά. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αιμορραγεί στην ιδεολογική ραχοκοκαλιά του, το γεγονός ωστόσο ότι ενισχύονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, συνεπάγεται πως μελλοντικά, και υπό μια άλλη, περισσότερο… αντι-μνημονιακή ηγεσία, το Κίνημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τους επαναδιεκδικήσει.