Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος υπογράφει… για λογαριασμό όλων

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Όταν ο Λουκάς Παπαδήμος εκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κάρολο Παπούλια, και άκουσε τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να συμφωνούν στο πρόσωπό του,
για τη θέση του Πρωθυπουργού μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων, γνώριζε ότι ο ρόλος του θα ήταν σημαντικός, κρίσιμος και με την απαίτηση αποτελεσμάτων σε καθημερινό επίπεδο.
Ήδη, ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισε να μπαίνει στο πετσί του ρόλου του. Απόψε το βράδυ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ακανθώδες θέμα του PSI. Της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, και από την οποία εξαρτάται η επιτυχής υλοποίηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, που προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.
Ακόμη πιο σημαντικός όμως είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος, σε σχέση με την υπέρβαση του αδιεξόδου το οποίο έχει δημιουργηθεί, με τον Αντώνη Σαμαρά να μένει σταθερός στη συνεπή άρνησή του να μην υπογράψει ενυπόγραφη δέσμευση προς τις Βρυξέλλες, το δε «ιερατείο» των Βρυξελλών να την επιζητά.
Η λύση φαίνεται ότι δρομολογείται μετά τις σημερινές δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup να αποκαλύπτει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, θα ληφθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου.
«Αναμένουμε επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα», δήλωσε με νόημα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ουσιαστικά λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα είναι εκείνος ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει την εθνική δέσμευση της Ελλάδας, «εκπροσωπώντας» τα πολιτικά κόμματα που τον στηρίζουν.